söndag 25 september 2011

Lite funderingar angående tandborstning på hund

Jag funderar allvarligt om jag ska börja borsta tänderna på Maya. Har funderat på det tidigare men inte kommit till skott än :) Ibland är det lite segt. Men många av tankarna har varit vilken slags tandbortse jag ska använda mig av. En som man sätter på fingret eller en helt vanlig tandborste. Ja man kan ju tycka att det bara är att köpa och prova haha men som sagt jag är lite seg. Sedan är den andra funderingen om jag ska köpa hundtandkräm

Nu kanske ni funderar varför jag vill borta tänderna på bara Maya. Hon har mycket tandsten som jag tar bort med jämna mellanrum. Sist jag skrapade tänderna var i Juli och jag gjorde det i fredags igen. På den här lilla tiden så har det hunnit bli mycket längst bak i munnen. Svart snuskt och det är ju inte bra. Så nu ska vi börja borsta tänderna. Hon äter inte heller gärna ben som skulle hjälpa till en hel del.

Så ni som borstar tänderna eller som vet andra göra det på sina hundar. Vad använder ni för tandborste och har ni hundtandkräm? En barntandborste måste ju vara bäst?

7 kommentarer:

Britt Marie o Rudi sa...

Som nybliven, ambitiös hundägare införskaffade jag en dyr hundtandborste med en två olika stora borstar i var ände. Och hundtandkräm förstås.

Sen dess har jag vrit periodare när det gäller tandborstning. Inget Rudi jublar över precis, dt däe när tandborsten plockas fram.
Nu har jag gått över till mjuk barntandborste, osm är mycket snällare mot gommen. Fick tips från Ulrika om tandkräm med leversmak, men Rudi tyckte inte att det blev godare för det.

Att skrapa tandsten själv skulle jag aldrig enka komma på tanken att göra...det måste väl vara svårt?

Akilles sa...

Lotta har ingen tandsten alls, antagligen för att hon maler ben som en tok! Akilles har däremot lite på den sista hörntanden så började borsta tänderna på honom i somras. Vi har en sån "tyg" tandborste man trär på fingret och sen en hundtandkräm med speciella enzymer, alltså ingen med leversmak eller liknande. Inhandlat på djursjukhuset i Jönköping :)

Ann-Margret o Vinja sa...

Borstar tyvärr inte några tänder på Vinja, men kanske skulle börja göra det......Nån gång kanske ;)

[Anna] sa...

På min kines borstade jag tänderna, hade en sådan där med två olika storlekar i varje ända(använde den mindre för sidorna och den större på tänderna) Hade även hundtandkräm, en sort avskydde han och den andra gillade han skarpt. Men däremot så blev det jobbigt :P så jag köpte "plack off" som man sätter i maten som han fick och det fungerade jätte bra. Blev skillnad tyckte jag.
Däremot om hon inte gillar ben om du har märgben finns dom ju i olika smaker och nä dom är tomma kan man sätta in lite mjukost(och sätta in i frysen en stund eller så inte alls) så blir ju benen lite roligare. Man kan ju hitta en smak just ens egna kräsna fyrbent gillar på så sätt.
Mina lapphundar borstar jag inte tänderna på och jag tycker inte dom verkar behöva det...Dom är ben gnagare till tusen däremot.

Anna sa...

Jag kör hundtandborste på mina sån med liten borste i ena änden o stor i andra.

Tror tandkrämet heter Trixie någonting. Den ska smaka kött men luktar som riktig tandkräm, så de luktar väldigt fräscht efteråt.

Tycker många hundtandkrämer luktar väldigt illa annars, typ ruttet inte alls fräscht.

Ninni sa...

Oavsett vad du väljer för tandborste (om du nu väljer någon) så får du gärna skriva vad du tycker om det och om det hjälper sedan! Tycker sådant är ganska intressant :)

Hojta till om du åker till Sthlm någon gång då! :D Såg att det var en rallylydnadstävling i Sthlm i oktober (tror jag det var). Du har inte anmält till den? Ska kanske dit och kolla med min greyhoundägande vän för att peppa henne lite att komma igång ;) Och visst är det underbart hur förhållandevis enkelt det blir att träffa trevliga människor när man har hundar som man är lite aktiv med?

Siriosmilla sa...

Jag har hört att man ska borsta tänderna på hunden minst 3-4 ggr i veckan för att det ska ge resultat!

Jag är också periodare! Ibland jätteduktig och ibland går det flera månader.....

Barntandborste och hundtandkräm använder vi! Vi började i liten skala, alltså bara några drag första gångerna för att vänja sig.