måndag 30 december 2013
Planer 2014
Det första jag funderar på är att kanske gå en unghundskurs med Xena som börjar nu i Januari och som är inomhus i en varm hall. Det gillar vi massor att slippa frysa och slippa vara kalla och blöta hela tiden när vi ska göra någonting. Tänker och tror att den kan vara väldigt bra för henne.
Mitt största mål är under det här året att vi ska kunna ställa ut och förhoppningsvis ta ett cert eller två till. Det är min förhoppning men vi får se om sötnoskamelen tycker samma sak. För det är inte alls säkert.
Det andra målet är att starta i rallylydnad under våren och under våren, sommaren och hösten ta tre godkända tävlingar så vi kan starta fortsättningsklassen i vinter inomhus. Har även en plan att starta lydnadsklass 1 under vintern. Förhoppningen är att vi även ska kunna få lite bra poäng och träna lite mera seriöst än jag har gjort tidigare med Astrid och Maya. Plocka sönder momenten och sätta ihop dem så hela kedjan blir bra.
Sedan har jag gått här och funderat mycket på hur jag ska göra med lure coursingen. Har bestämt mig för att ta licensen någon gång under året och förhoppningsvis i början så jag kan anmäla till en tävling och sedan kunna ställa i bruks och jaktklass. För med en godkänd tävling så får man göra det och det vill jag göra. Mycket roligare än unghundsklass om ni frågar mig. Men tävla seriöst tänker jag inte göra som det kostar så mycket pengar och ska jag tävla i LC så vill jag tävla mycket så mycket det går. Så 2015 om vi fixar licensen under året då får ni se upp då har jag jobb och pengar igen och då jäklar satsar vi högt. Lure Coursing är ändå det roligaste som man kan hålla på med och jag tror att Xena är en grym springare. Anledningen till att jag vill vänta till 2015 är för att jag vill att hon ska växa klart också och vara färdigt i kroppen som det sliter mycket att springa fort och vända snabbt.
Och lilla Astrid ja vad ska hon göra, som tävlingskarriären är slut så innebär inte det att hon bara ligger hemma på soffan och myser. Nej hon får hänga med på alla strapatser och träna hon med. Det enda hon inte får följa med på är lc som jag inte vill utsätta henne för stressen som det innebär och hon skulle bli så ledsen att hon inte fick springa. Det som är synd är att jag inte kan använda Astrid heller som stödhund till Xena men men det är bara att hitta något annat. Annars så hoppas jag ju att hon får vara frisk och kry och glad kamel.
Ja så ser våra planer ut och det är inte alltid man får som man vill men man måste sikta på någonting för att få någonting gjort. Utan planer och mål kommer man ingenstans
söndag 29 december 2013
Liten summering av 2013
Astrid har hängt med som en glad skällande maskot på alla dessa utställningsträningar som har gett resultat för mig och Xena. I Malung i Januari visade Xena upp pannkaksstilen och i Oktober fick hon Very Good på sin första officiella utställing. Det var verkligen ett besked på att slitet och tårarna har gett utdelning. Det tråkiga är att jag inte visade upp henne som valp på grund av meningsskiljaktigheter oss i mellan ;) Men nu är vi ju på väg åt samma håll hoppas jag.
Glädjetårarna De Lux var när Xena tog sitt Cert i Växjö och stod så fint framför domaren. Då grät jag och jag grät flera gånger den dagen av lycka och över min duktiga tjej som presterade så fint med svansen i topp. Den andra glädjetårarna är att Astrid har blivit helt förändrad eller när man tänker efter så har hon blivit som hon var innan Xena flyttade hit när hon var själv. Hon pratar och svansen går i ett igen. Vi får hoppas att hon håller den i styr så hon inte slår sönder den igen bara min galna kamel som visar sin kärlek så högljutt så högljutt. Astrid gillar att Xena har blivit vuxen med andra ord och tyckte att det var jobbigt med en valp i huset. Men nu så håller de varandra väldigt kärt eller Xena håller i alla fall Astrid väldigt kär och gråter så om Astrid går ur bilen och hon får åka vidare eller så har hon så bråttom in till Astrid om hon har varit i väg själv. Xena beundrar Astrid och Astrid tycker om Xena fast hon inte vill visa det. Man måste ju vara en cool tjej.
Astrid har annars mått väldigt bra i sin sjukdom och har slutat att äta kortison som har gjort att hon har fått sin fina lång päls tillbaka. Så nu i vinter har hon päls igen och slipper frysa. Astrid har även tagit bort två tänder som har besvärat henne och nu äter hon som hon ska igen. Min fina Astrid jag hoppas vi får ha henne kvar i många år till
Hårbortfall, glädjetårar och sorg har Xenas Syster Cleo stått för här hemma. Under första månaderna på året så fick Xenas syster Cleo bo här hos oss på grund av olika omständigheter. Hon kom in som en virvelvind i våra liv och visade tydligt att hon hade en stark vilja. Grindar i huset fick sättas fast så de inte gick att öppna för att de inte skulle ryka all världens väg. Vi personer fick klättra ner i källaren för där fick inte små kamelerna vara och härja runt. Katterna flyttade ner i källaren frivilligt, några saker fick snabbt sätta livet till där i bland två pilatesbollar som snabbt gick sönder och där stod Cleo glatt med bollen i munnen och viftade på svansen. Ibland slet vi våra hår och ibland skrattade vi glatt. Cleo var en hund som verkligen gillade att ligga nära. Vi hade henne här i två månader och hoppades att vi skulle kunna ha henne kvar men jag fick inse att det var bäst för Xena och hennes utveckling om de inte var två små som härjade hej vilt. Jag tror även så här i efterhand att Astrid var mer stressad än jag trodde som hon spydde lite under en period men har knappt inte spytt sedan Cleo åkte.Men det var med sorg i hjärtat vi släppte henne i från oss och min sambo var ett tag mycket besviken på mig som han gillade Cleo väldigt mycket. Nu några månader senare så funderar jag mycket på Cleo och om hur det hade blivit om vi hade behållt henne. Ibland funderar jag på om Cleo skulle kunna bo här nu när hon är lite äldre och Xena lite lugnare. Cleo och Xena hade i alla fall väldigt roligt tillsammans.
lördag 28 december 2013
Fotoutmaning 2014
fredag 27 december 2013
Uppdatering om julhelgen
torsdag 19 december 2013
Förbaskade kamel BAJSA
onsdag 18 december 2013
Mindfulness med kamelerna
torsdag 12 december 2013
Mera bilder på selen efter önskemål
Har provgått selen idag och den satt som ett smäck och gled inte en millimeter på täcket.
Jag har köpt liknande selar här i sverige men som glider något så förbaskat men modellen jag har sytt efter kommer från England och det som skiljer sig från den engelska selen och den svenska selen är just korset uppe vid spännerna. På den svenska selen är korset bredare än på den engelska och jag tror att det spelar in och magremmen är på den engelska selen fastsydd och det är den inte på de svenska jag har haft. Så min jag sydde har ett mindre kors och magremmen är fastsydd :) Gjorde även fleecebandet som går runt midjen längre så det ligger över spännerna så de inte kan skava.
Om någon syr en egen sele så vill jag gärna se resultatet. Det gick åt nästan 3 meter band till den här. Bandet där ringen sitter är dubbelsytt och det sitter en söm på varje sida om öglan
onsdag 11 december 2013
Har sytt en sele
Detta löpande
tisdag 10 december 2013
En vintermössa blev till
lördag 30 november 2013
Tidtagning skall ske
Igår shoppade jag denna matlagningsklocka som kommer att användas vid kamelträningen fram över. Har ibland tagit tid med mobilen men det här känns bättre och inte gör det något om den blir lite köttbulle kladdig heller. Bra med klocka så träningen inte blir för lång och extra viktig tycker jag när man tränar en ung hund och inte tjatar på så hunden hinner bli för trött i huvudet och träningen blir dålig träning
onsdag 27 november 2013
Så hur har det gått med foderbytet
tisdag 26 november 2013
Alla dagar ler jag åt tokarna
lördag 16 november 2013
Stadsträning och titta på träning
torsdag 14 november 2013
Fortsätter med skylt 124
onsdag 13 november 2013
Rallyskylt 124
Nu kör vi ett foderbyte
Jag går tillbaka till Pro Plan som har fungerat väldigt bra tidigare och som jag har gett mina hundar i flera år innan. Xena och Astrid får nu äta samma foder då jag inte orkar hålla på och pyssla och ha olika. Så nu håller vi tummarna på normala bajsar och att Xena ökar lite i vikt och inte behöver äta så mycket varje dag utan att vi kan dra ner lite förhoppningsvis.
tisdag 12 november 2013
Att leva med en hund som har AD
Med addisons sjukdom så innebär det det att hunden får en nedsatt funktion i binjurebalken och det innebär att binjurebalken bildar för lite eller inget av hormonet kortisol som hela kroppen behöver. Kortisolet är ett livsnödvändigt hormon som hjälper till att balansera kroppen vid olika stressituationer och hjälper till att reglera blodtrycket och hjärtfrekvensen.
sjukdomen debuterar oftast vid 4-5 års ålder och symptomen är ofta väldigt diffusa. Astrid fick diarre, kraftiga magsmärtor, orkade knappt gå ut. blev uttorkad så hon fick ligga inne med dropp, vägrade äta, samt att hon hade ryckningar i hela kroppen när hon vilade och hon jag tror inte att hon sov mycket på de här två veckorna som hon var väldigt sjuk innan hon fick sin diagnos. Veterinären ville hela tiden behandla henne för magen som det började med att vi sökte hjälp för magen och kraftig diarré. Jag var väldigt säker på att det var något helt annat än magen och var på sista besöket väldigt irriterad och började ställa diverse olika krav på andra diagnoser. Hade inte Astrid då fått vård så är jag rätt säker på att hon hade fått en Addisonkris som innebär att blodcirkulationen i kroppen sviktar och hjärtat börjar slå långsammare som det inte får tillräckligt med blod. Kroppen har då en störd elektrolytbaland med sänkta natriumvärden och förhöjda kaliumvärden. Hunden kan få kramper pga en låg blodsockerhalt.
Filmen visar Astrid innan hon har fått medicinering. Så här låg hon på dagarna och skakade och var helt ointresserad av omvärlden. Husse står även ute i köket och lagar mat och Astrid bryr sig inte. Den här filmen spelade jag in för veterinärerna som de inte förstod vad jag menade med hennes skakningar som hon inte skakade när vi var där.
När Astrid äntligen fick vård pga att det där lilla blodprovet togs som kollar upp elektrolyter i kroppen så blev hon snabbt bättre. Idag har jag inte sett några skakningar i kroppen och om jag kommer att få se dem så vet jag att hon är riktigt dålig.
Astrid kräver idag livslång medicinering och av addisons sjukdomen så har hon även fått nedsatt funktion i sköldsköteln som hon äter medicin för. Vilket är väldigt vanligt att hundar får som följdsjukdom. De ligger även i riskzonen för att få andra autoimmuna sjukdomar. I Sverige får heller inte en Addison sjuk hund söka dispens för tävling som sjukdomen ses som som allvarlig och att hundar kan komma i kris under stress.
Så Astrids vardag ser ut så här och även min vardag. Hon ska ha sin medicin med jämna mellanrum och helst i en 12 timmars intervall. Så kl 08 går vi upp varje dag för att äta frukost och medicinera. Hon äter två olika sorters medicin men ett tag åt hon även kortison men det klarar hon sig faktiskt utan idag vilket jag är väldigt glad för. Att alltid äta kortison för en hund är inte alls bra och Astrid blev även väldigt kissnödig av det och var tvungen att gå ut efter 6 timmar, så någon längre tid kunde hon inte vara hemma själv och då hade hon bråttom ut. Nu utan kortison så har hon inte alls bråttom längre vilket är skönt för alla :) Inte samma stress på morgonen att hon ska ut direkt. Astrid äter 2 krm salt varje dag som hon har svårt att hålla saltbalansen i kroppen så hon måste ha extra tillskott med rent salt dagligen. Så varje morgon och kväll får hon salt och tabletter inlindat i en skinkbit. Dagens höjdpunkt enligt Astrid.
Var tredje månad åker vi till djursjukhuset för att ta blodprov för att kolla natrium och kalium nivån och ibland även sköldköteln så den sköter sig. I början när vi tog blodproven så tog vi dem på morgonen som hunden ska fasta innan och nu har de ändrat sig och säger att blodprovet ska tas runt 6 timmar efter medicinen och fortfarande på fastande mage. En annan person som går på samma djursjukhus med sin hund för samma diagnos har inte fått några riklinjer om att hunden ska fasta innan provtagning så vad är rätt.... ja inte ens veterinärerna verkar veta vilket gör sjukdomen i sig svår att fråga något om.
När Astrid skulle ta bort sina kindtänder så tyckte de inte att hon skulle ha kortison innan men googlar man så står det klart och tydligt på källstarka sidor att hunden ska ha kortison innan som det är en stressfaktor för kroppen att opereras och även efter operationen ska man fortsätta några dagar. Adissonhundar kan var mycket känsliga för stress som gör att nivåerna i kroppen fort kommer i obalans.
På grund av alla veterinärbesök har jag fått en hund som är mycket orolig som som gärna vill sitta i knät i väntrummet och som skäller och morrar på alla som kommer för nära. Astrid har även varit en nervös själ hemma och skälla när det har åkt bilar utanför huset men efter att hon har fått sjukdomen så är hon nervösare och har ibland svårt att sluta skälla fast hon vet att hon inte får. Det är medicinerna som ställer till det för henne.
Astrid har även blivit muskelsvag och orkar inte hålla samma tempo som innan och det är tragiskt att se sin otroligt glada hund stå på tomten och titta på när den andra springer runt för att hon inte orkar springa längre bitar. Hon springer några vändor fram och tillbaka på gården ibland men man ser riktigt hur svårt hon har att hålla farten i kurvorna och hon springer inte gärna runt gården hon har svårt att koordinera benen ser det ut som. Så Xena springer förbi och Astrid hoppar med några steg med viftande svans.
Astrid var med till fjällen med min mamma i två veckor i höstas och hade det jättebra och gick på massor av fina promenader. Min mamma går inte fort utan de lullar mest runt. Två dagar innan de kom hem ville inte Astrid äta sin mat längre och vi trodde båda att det berodde på något annat MEN när hon kom hem så märkte jag att hon var väldigt trött och då menar jag väldigt trött. Det tog flera dagar innan hon blev sig själv igen. Kroppen orkade helt enkelt inte med en fjällsemester på två veckor med många stillsamma promenader på fjällen. Min mamma har dåligt samvete men jag är inte arg på henne alls hur skulle hon kunna veta när Astrid på varje promenad var som hälsan själv. Men vi har lärt oss något att hon behöver lite vilodagar inplanerade nästa gång. Astrid älskar att åka till fjällen och det tycker jag att hon ska få fortsätta med.
För en addison sjuk hund kan en vanlig dålig mage bli väldigt allvarlig. Astrid har haft dålig mage och klarat av det bra, fast hon har varit lite trött efteråt och behöver en halv tablett kortison för att pigga på sig lite. MEN i helgen var Astrid dålig i magen och var ut flera gånger på kvällen och på söndagen var hon inte pigg och då trodde jag att vi skulle få åka in med henne. Hon mådde illa, hade kraftigt ont i magen och var noll intresserad av någon mat fast den dåliga magen hade upphört för flera timmar sedan. Jag gav henne några timmar och sedan piggade hon på sig som tur var. Idag mår hon jättebra igen. Men i söndags var det verkligen nära att hon behövde vård för en dålig mage.Kanske skulle jag ha åkt in men samtidigt ville jag ge henne en chans att slippa som hon blir så orolig.
Astrid har även i några vändor spytt blod men det var det länge sedan som tur var och det berodde på magen som också är känsligare pga sjukdomen. Vi får alltid tänka på vad vi ger Astrid så hon inte blir dålig i magen som det kan vara förödande.
Astrid mår bra men samtidigt har hennes livskvalitet sänkt som hon inte längre orkar springa på gården, gå många roliga promenader i fjällen under en längre tid, Hon ska inte utsättas för stress så att följa med på lc tävlingar är uteslutet för henne. Jag kan inte använda henne som stödhund till Xena pga stressen och muskelsvagheten. Hon orkar inte längre hoppa agilityhinder som hon gjorde förr. Utan vill inte längre efter 4 stycken. Hon funkar bra att promenera och har inga problem efter det. Men springa som förr orkar hon inte och det beror inte på att hon är omusklad för hon är fin i kroppen, hon orkar bara inte. Så det är lite ledsamt att se sin aktiva hund på 7 år stå och titta på när den andra far runt.
Jag hoppas att Astrid den här vintern ska få ha sin päls kvar som hon förra vintern tappade nästan alla päls från halva kroppen och ner. Hon hade som ett rakt streck på sidan av kroppen där hon hade päls på ryggen och halva bröskorgen och var nästan utan på låren och helt kal på magen. Benen hade päls kvar. Den var mycket torr och gick av. Tur att det fanns overall till henne.
Men jag älskar min hund och jag hoppas att hon får vara med oss länge. Men kroppen tar invändigt stryk av sjukdomen då den bryts ner på olika sätt. Det jag kan göra för henne är att se till att hon går på jämna besök hos veterinären så vi vet att värderna är bra och att ha en bra kännedom om min hund så jag ser när något börjar bli galet med henne. Det syns så bra på henne när hon inte mår bra. Jag har lärt mig läsa henne så bra och det tror jag även är viktigt när man har en så pass sjuk hund och när man ibland tycker att veterinärerna inte har någon koll.
Det svåraste med en addison hund är inte att veta hur man ska bete sig utan att veta vad som är sant av det som veterinärerna säger för ibland känns det som att de vet mindre än mig. Är med i två grupper på facebook med addison hundar och på alla ägarena får olika direktiv av veterinärerna så det är nog en väldigt komplex sjukdom som man egentligen inte vet så mycket om. Men jag har googlat mycket på addison på människor och vad det står där för jag har svårt att tro att kroppen skulle fungera så olika på en hund.
tisdag 5 november 2013
Nu tar vi tag i det här
Astrid kom in i filmen när vi precis tänkte sluta så de fick köra lite tillsammans.
måndag 4 november 2013
Alltid samma tanke efter att ha varit på hundutställning inomhus
söndag 3 november 2013
SKK Växjö Internationell
onsdag 30 oktober 2013
Dålig mage, bra mage
tisdag 22 oktober 2013
Sur som en citron
måndag 21 oktober 2013
Dagens träning
lördag 19 oktober 2013
Lite över en vecka har gått
Nu har det gått lite mer än en vecka sedan Astrid blev av med två kindtänder. Hon har fortsatt att äta uppblött mat och hon har ätit upp den fort fort vilket inte har hänt på länge. Hon har även varit ner i källaren och tittar när jag häller upp maten vilket var länge sedan. Innan operationen låg hon i soffan och var noll intresserad av maten men nu hoppar hon villigt ur soffan när jag ropar. Innan operationen var jag tvungen att ha på något på maten för att hon skulle äta. Nu äter hon glatt utan smaksättning.
Med andra ord hon har haft rejält ont i munnen. Visst känner jag mig som en dålig matte som inte fattade att hon hade ont tidigare men jag är så glad att hon nu är så glad. Nästa torsdag ska vi fira med ett ben för då har två veckor gått och då måste det vara läkt. Hon är fin i tandköttet och luktar rosor i munnen.
En glad och nöjd kamel med andra ord.