onsdag 18 december 2013

Mindfulness med kamelerna

Jag läser för tillfället en kurs om psykodynamisk och kognitiv behandling i skolan och jag tycker att den är riktigt intressant. Jag gillar själv KBT som det även ligger nära i hundträningen med förstärkning på beteenden och att försöka lära om från dåliga beteenden till bättre beteenden. Ändra tanken hos hunden i det som den kanske tycker är jobbigt eller svårt. Men det slog mig när vi pratade om mindfulness som betyder att vi är i nuet. Hur mycket är vi egentligen i nuet i vardagen och med våra hundar. Jag kan för mig själv säga att jag är lite all over the place mest hela tiden. Jag pratar ibland i telefonen när jag är ute och går och hur intresserad är man då egentligen av promenaden med sina fyrbenta vänner? Jag ska väl i stället var där i promenaden med mina vänner och vara delaktig. Men ibland är det bra för mig att lyssna på musik när jag till exempel är lite irriterad för då blir jag inte så irriterad på mina vänner om de är helt tokiga på promenaden så ibland är ju telefonen bra :)

Men jag har funderat lite på det här och kommit fram till att jag var nog mera i nuet för några år sedan med mina hundar. Då låg vi alltid och mös tillsammans i sängen när jag kom hem från jobbet en stund och bara var. Jag slappnade av och hundarna tyckte att det var mysigt. Och varje gång jag lägger mig i sängen mitt på dagen så kommer alltid hundarna och katterna och vill vara med och mysa så det är ju helt klart något de gillar allihopa. Så igår låg vi på sängen en bra stund på morgonen i det tysta huset och bara mös och sa fina saker till varandra. Jag klappade på alla djuren och djuren visade sin tillgivenhet genom att mysa tillbaka på sitt vis.Vi mös i stora drag kan man lugnt säga. Så nu har jag bestämt att vi ska ha en mystid varje dag tillsammans :) Det kommer att bli härligt och det behöver vi. 

En annan sak jag också har tänkt på är hur mycket man är i nuet när man fotograferar och egentligen inte njuter av det man ser utan är bara fokuserad på kameran. Man knäpper kort på hundarna i olika situationer ute och inne. Men hur roligt tycker hunden det är att se att kameran eller mobilen kommer fram. Jag har märkt att jag själv knäpper mindre kort när jag är ute och går idag än vad jag gjorde för ett tag sedan. För det är verkligen något som jag har tänkt på. 

När jag tränar med mina hundar så är jag verkligen i nuet och det är ju bra :) Men ibland filmar jag oss och då är jag nog mer intresserad av hur bra vi syns på filmen hahaha. 

Nej fram för mer mindfulness tänk i alla situationer i vardagen och det tror jag absolut att vi alla mår bra av. Till exempel hur äter ni frukost, hur i nuet är ni då? Jag själv äter gärna frukost till tv eller jag har i alla fall tv på eller radion och samtidigt kollar jag på FB. Det var länge sedan jag åt frukost i ett tyst rum men jag gjorde det här om dagen utan FB och det var bra mycket trevligare kan jag säga. Nu kände jag faktiskt vad frukosten smakade ;) Brukar ni känna vad frukosten smakar?


2 kommentarer:

Anna sa...

Gaia har verkligen lärt mig att vara i nuet! Som du säger - jag försöker verkligen ta vara på stunderna. "här går jag med min hund och vattnet kluckar och månen lyser och hon viftar på svansen". Att skaffa hund är det mest mindfulnessiga jag har gjort. Soffmys och mobilfria promenader, det behöver man :) Bra inlägg!

Erica sa...

Klokt inlägg! jag är urdålig på sådant där och gör gärna 10 saker på en gång, att försöka finna den ro i stillhet som jag önskar är mer stressande. För mig fungerar det bra med att bara fokusera på en sak, såsom att läsa en bok och försjunka helt i den =)