söndag 31 oktober 2010

Dåligt morgonmöte

Jag går min vanliga morgonpromenad med kamelerna. Det är flera hundägare som går samma morgonpromenad med sina hundar. Har aldrig varit någon insident på 4 år men idag var det dax. Jag skyller på mitt dåliga morgonhumör.

Jag gör som vanligt på vänstersida på gångvägen och har hundarna på min vänstra sida. De börjar lukta och gnälla och antagligen känner de lukten av nått djur som de spanar ut i skogen samtidigt. De är lite på tåna och lite okontaktbara som de blir när de sniffar djur. Vi möter en kvinna med en liten hund i flexi och en större hund. Den här större hunden brukar låta väldigt och skälla när man möter den. De stannar då på fel sida på gångvägen.

Mina hundar tycker att det blir en spänd situation om de möter en hund som sitter och speciellt om de sitter och glor. Är de lite på tåna så blir det ju värre. Att då mötas med dem mellan mig och den andra hundägaren är inte optimalt. Som de då gärna själva vill skälla och Maya kan ibland bli lite förbannad. Speciellt om den glor. Det är då mycket bättre att mötas med två hundägare imellan mina hundar och hunden som glor. För att minimera chansen att hon ska bli förbannad. För det är nått som vi tränar på dagligen. Det är liksom inte ok. Det går bra om hon går på min vänstra sida så jag kan putta till henne med benetom hon är på väg någonstans. Hennes plats vid hundmöten är alltid bakom mig som hon vill springa framåt och då är jag med. De är ju då svårt om hon har hunden vi möter på sin vänstra sida. Så lätt att bara kasta sig rätt ut och fram. De gånger då går på höger sida så är det inte full kontroll över dem ska jag erkänna. Man ska vara glad om de stannar kvar där. Verkligen nått som vi skulle behöva träna på under lugna förutsättningar.

Så jag blir barnslig och väljer också att stanna på min vänstra sida av vägen. Jag hade kunnat gå över till den högra sidan och stanna och det skulle jag ju har gjort om jag var lite smart och inte så barnslig. Men hjärnan fungerade inte riktigt på morgonen och jag var lite småtjurig. Hon väljer då att gå rakt mot oss på samma sida. Hon gör förbi oss väldigt nära kan jag tycka och slänger ur sig att vi kunde väl ha flyttat på oss. Jag säger då att jag inte kan passera henne med hundarna på höger sida. Hon svarar att jag fick väl lära dem det då. Då kunde jag inte hålla käften längre. Hon kunde väl också lära sin hund att gå på hennes vänstra sida och att de ska gå på vänster sida om vägen. Den okrivna regeln säger att man möts hundägare med sin högra sida mot varandra och hundarna på sin vänstra sida. I alla fall har jag fått lära mig det. Så hundägararna i mitten och hundarna ytterst. Men det verkar inte många ha koll på.

Ja jag vet att jag var tjurig och barnslig nu när man tänker efter. Inte heller så smart att göra sig osams med de som bor i kvarteret. Men nu är det gjort. Mina hundar går som tre klockor på min vänstra sida oftast så jag får väl lära dem att göra det på min högra sida. Men jag kan tycka att det ibland är lite lustigt att hundägare nästan begär att man ska få förbi en hund som sitter och glor och hukar sig framåt. Mina tre hundar tycker faktiskt inte att det är speciellt kul att passera en hund som precis när vi passerar vrålar till eller blir förbannad.

Så jag har faktiskt bestämt mig för att jag också ska stanna men inte vara så barnslig som nu då inte inte byta sida. Jag är så trött på det här med att passera konstig hundar som signalerar osäkerhet eller aggressivitet. Jag vill inte heller passera dem. De kan väl passera mig. Om ägaren har koll på att de gör så här så gör det ingenting. Men de som inte har koll utan väntar till nått händer de är jag trött på.

Nej jag var barnslig idag. Får skärpa till mig. Tror att jag ska byta morgonrunda ett tag så vi slipper ses på ett tag.


2 kommentarer:

Lyckopiller sa...

Oooops! Så där kan det gå ibland ;D! Beror så mycket på vilket humör man är på från början. Är man på ett glatt humör är man mkt mer toerant.Men dt var ju faktiskt inte du som började argumentera....säger man nåt så måste man ju oxå vara beredd att få svar på tal.

Sofie sa...

Ja verkligen är man mer tolerant om man är på bra humör. Det var inte min morgon idag :) Jag brukar inte skälla ut folk som jag möter på promenaderna fast jag tycker att de kanske är i vägen eller stannar på fel ställe. Jag går väl bara förbi dem och muttrar lite när jag har kommit bort en bit. Jag skäller ut folk om deras hundar kommer springade och gör utfall lösa då blir jag förbannad.