söndag 17 oktober 2010

Byta belöningsord

Ja det är nått som jag har gått och funderat på i några dagar. Jag tycker själv att jag säger (bra) rätt tråkigt när de är duktiga. Så nu funderar jag om jag ska lära in (rätt) på Astrid. Rätt kanske man kan säga lite snabbare och få lite mer snärt på. Ja vad tycker ni?

Använder ni bra som belöningsord eller har ni nått annat som ni tycker fungerar bättre.

5 kommentarer:

Anna sa...

Jag använder "braa" eller "Jah" eller "duktig" eller "ja sååå" osv osv de gånger jag belönar muntligt. Mest är nog braaaaaa, duuuktig tjej. Tjatar ganska mkt på mina när jag använder ord faktiskt.

I nyinlärning använder jag klicker och håller då helt tyst för att inte störa dem. Ser muntliga bra mer som peppande, tycker tonfall o kroppsspråk talar mer än det ord man använder.

Sandra sa...

Får instämma helt i det Anna skrev :)Gör precis på samma sätt med samma ord. Samma procedur även vid nyinlärning.

Sofie sa...

Men om jag inte vill använda mig av klickarn vid inlärning? Utan ha ett bra belöningord som fungerar som klicker. Som jag säger bra tråkigt så tycker jag inte att det är ett bra ord. Så jag funderar om rätt kan vara bättre. Man kanske kan säga det kvickare och snabbare. Det blir inte lika tråkigt. Har även hört fler och fler som använder sig av just Rätt

Anna sa...

Rent krasst kan man inte få ett ORD till att fungera "som klicker". Eftersom anledningen till att man använder klickerdosan är att man vill ha ett statiskt oföränderligt ljud som alltid betyder exakt samma sak. Ett ord kan varieras så i betoning och hur man säger de. Hunden snappar upp minsta förändring i sinnesstämmningen.

Klicker är för mig likaställd med just en klickerdosa. Operant inlärning som är filosofin bakom klicker träning går att träna utan just dosan som förstärkning men det är inte lika effektivt i min åsikt.

Vilket ord/ton du använder dig av som förstärkare spelar ingen roll. Det är associationen hunden kopplar till det ljudet som spelar roll.

Sofie sa...

Jag vill som sagt ha ett bra och kvickt ord som jag kan säga snabbt och kvick tex på promenaden om hunden gör nått bra. Då vill jag inte stå och leta efter klickern i fickan. Jag är heller inget fan av klicker. Så kan man få en bättre snärt på RÄTT? Vad tror ni? prova och säg det. Kan det bli snärtigt. Jag tror det.