torsdag 10 november 2011

Veterinärens dom

Nu har vi kommit hem från Ultuna och det är inga glada hurra rop jag har att bjuda på. Vi har träffat onkologspecialisten Henrik von Euler. Jag måste bara säga vilken bra veterinär. Får ni någon tumörsjukdom på erat djur så kan jag varmt rekomendera honom. Mycket trevlig och sympatisk.

Maya har gjort en CT röntgen med kontrast för att de verkligen skulle se var tumören satt och var den kanske kom i från. Maya var mycket trött efter den och låg i mitt knä ute i väntrummet innan vi fick träffa Henrik igen.

Han sa på engång att röntgenbilderna inte alls var bra. Maya har en tumör som sträcker sig på hela framsidan av halsen med många förgreningar av egna blodkärl som är typ överallt. Tumören utgår från sköldsköteln och har sett till att sköldsköteln nästan inte har någon funktion alls. Utan att den försöker allt vad den kan att fungera som den ska. Som sköldsköteln nästan inte fungerar så blir Maya trött och kan gå ner i vikt. Hon har gått ner ett halvkilo sedan förra gången jag vägde henne för kanske tre veckor sedan. Ena lungan såg inte heller bra ut så antagligen har den fått metastaser. I slutet på nästan vecka får jag det slutgiltliga svaret på röntgen. Men vi vet ju redan att den är illa.

Henrik rekomenderade ingen behandling som diagnosen är så illa. Utan nu ska Maya äta smärtlindrande och medicin för sköldsköteln för att hjälpa den så mycket som vi kan. De som hade kollat på röntgenplåtarna tyckte att hon skulle avlivas pga tumörens spridning. Men Henrik rekomenderade det inte som Maya är pigg. Men det var riktigt illa. Han tyckte inte att en hund som är glad och pigg skulle få sluta sitt liv bara för att den är riktigt sjuk. Utan att hon ska få vara med så länge som hon orkar och är glad.

Jag trodde att det inte vara så bra men inte att det var så dåligt. Jag har gråtit en skvätt till men känner också ett lugn nu när vi vet vad det är. I stället för att gå här och vara ovetande.

Nu ska vi ta hand om Maya och göra henne sista tid här med oss till en bra tid. På söndag fyller hon 9 år och då ska vi åka till Avesta och gå på hennes favoritställen vid älven. Hon har även fått en hel kyckling nu när vi kom hem som ett litet förlåt till vad hon har fått stå ut med idag.

14 kommentarer:

Siriosmilla sa...

Tänker på er! Hoppas att ni får en bra tid och att hon håller sig glad och pigg!

Britt Marie o Rudi sa...

Åh, så sorgligt. Hoppas ni kan få en riktigt fin tid tillsammans nu. Mina varmaste tankar skickar jag till dig.

Carina i Norberg sa...

Jag beundrar dig Sofie, vilken styrka du ändå verkar ha mitt i allt elände. Jag tänker på er och jag hoppas du får en underbar tid tillsammans med din vackra Kamel<3

Quila o Ronja sa...

Åh, så jobbigt för er. Men det är alltid skönt att få ett ordentligt svar. Som du beskriver det, så verkar hon ju vara pigg o glad.
Att det var sååå illa :-(
Sänder mina varmaste kramar.

Helena sa...

Tråkiga nyheter... Vill så gärna träffa dig och Maysan och krama om er båda

Grabbarna boys sa...

Inget kul alls att läsa, men förstår att det måste kännas lite lättare när ni vet.
Njut och ta vara på varenda minut av hennes sista tid!
Tänker på er.
Vov o kram!

Ann-Margret o Vinja sa...

Usch vad tråkigt att prognosen var så illa :( Skönt i alla fall att du fick komma till en så bra veterinär.
Håller tummarna nu att hon orkar vara så pigg och glad som hon ändå verkar vara nu, riktigt länge.

Många styrke kramar från mig och Vinja <3

Hanna aka Lilla My sa...

Massor med styrkekramar och må ni få en underbar sista tid tillsammans <3

[Anna] sa...

Usch vad hemskt! Det är så sorgligt :/ Skickar massor med styrke kramar och pussar på nosen åt Maya!

Ninni sa...

Usch, nu sitter jag också här med tårar i ögonen.. Jättetråkigt att det skulle vara så illa, verkligen... :(

Cajsa och Ozzy sa...

<3<3<3

Eva sa...

Lyckades inte få in ord igår (pga datorn) och har tänkt på er en hel del se'n dess.
Samtidigt som det måste vara lite skönt veta besksed så är det ju så jobbigt!
Fortsätter tänka på er!
PUSS på gumman!

Anna G sa...

Mitt i det tråkiga så kan du vara lite glad för att du får planera er sista tid tillsammans. Kort innan Nahla dog gick jag och funderade på hur vi skulle spenderat hennes sista dagar om jag visste att det var dags. Tänkte på allt det som hon tyckte bäst om. Jag önskar så att jag hunnit ha dem med henne.
Tänker på er!

becca & olga sa...

Tänker på er <3