måndag 16 maj 2011

Hur hade ni gjort

En lite fundering över fukteksem på hundar på sommaren. Har en vän som får det på sin hund på sommaren. Det är en lite hårigare variant och jag har flera gånger sagt till vännen att hon kan väl raka hunden. Inte nått som hon är speciellt sugen på. Hur hade ni gjort om ni hade tex en samojed, schäfer, tervuren, berner m.m med problem Hade ni rakat den?

Är det kanske så att jag inte riktigt fattar det här med päls ;) Jag hade i alla fall rakat om det inte var en hund jag brukade ställa ut. Var det en hund som jag ställde så skulle jag försöka hitta en lösning men det skulle nog bli rakning ändå i slutändan.

Så hur hade ni gjort?

9 kommentarer:

Ann-Margret o Vinja sa...

Det är ju lite klurigt det där....Är det när dom badar som dom får eksem eller bara för det är varmt? Om dom får det av att bada så skulle jag nog se till att hunden fick bada så lite som möjligt. Och när den badar göra det typ på fm så den hinner torka ordentligt till natten, även torka den med handdukar efter badat och försöka få den så torr som det bara kan.

Att raka den skulle jag nog bara göra i yttersta nödfall om inget annat hjälper. Men som sagt, bada så lite som möjligt eller inget alls om det skulle hjälpa.

Quila o Ronja sa...

Har aldrig haft fukteksem på Quila o Ronja (Peppar, peppar ta i trä!) men om vi skulle råka ut för det, är det rakning som gäller. För att undvika spridning och få det att torka ur snabbare.
Sv. Självklart kommer en sammanfattning av föreläsningen ;-)
Kram

Anonym sa...

Jsg rakade Freja som fick fukteksem av allt badande. Det konstigaste var att när jag bytte foder från Royal Canin till Robur så försvann eksemet. Likaså var det för min svägerskas golden retriver. Hon bytte från Hill´s till ?. Vet inte vad det nya fodret hette men vips så försvann alla funkteksem.

Josefin sa...

Lotta har en tendens att få det vid svansroten, så brukar få raka en någon gång varje sommar eftersom hon badar så mkt, men behöver hon raka hela hunden ? Kan ju raka där det behövs för då brukar resten av pälsen täcka det :)

Mella sa...

Jag förstår ju inte riktigt heller det där med massa päls;)

Men vännen i fråga rakar väl ändå rent kring fukteksemet när hunden får det? Så varför inte förebygga o raka innan, precis som du sagt? Jag hade precis som du, rakat hunden om det inte var för utställning. Men samtidigt är det ju inte så "snyggt" att ställa ut en hund med fukteksem heller om man låter pälsen vara kvar.

Ja, detta kan man ju bolla fram o tillbaka. Viktigast i frågan är att hunden mår BRA o inte lider! Kan tänka vad det kliar med dessa eksem.....hualigen=(

Tack för en bra blogg=)

Boubou sa...

Jag har inga eksem men jag blev jättevarm nu när min päls blev lång och solen gassade på. Nu är jag klippt och känner jag mig fri! Tycker nog att en klippning borde man få om man har problem.

Christina Klosterberg sa...

jag hade gjort som du föreslagit, rakat bort pälsen där fuktekesemet sitter. Annars försvinner det inte. När eksemet läker bort kommer det ny fin päls igen. Fukteksem kan sprida sig och se riktigt tråkiga ut till slut.

Hanna aka Lilla My sa...

Jag rakar min golden Bailan i förebyggande syfte. Fukteksem sprider sig som en löpeld och är ganska svårläkt i värmen

Kolla gärna in hans sommarfrissa http://kennelblagul.blogspot.com/2011/05/kejsarens-nya-klader.html

Cajsa och Ozzy sa...

hehe nej de va mest de övriga komentarerna o inte ditt inlägg=)