tisdag 24 april 2012

Valp, vuxen, tik, hane eller annan ras

Ja som ni kanske förstår av rubriken så går jag i funderingarnas tid. Det är många tankar som snurrar i mitt huvud och en del är väl bra och andra mindre bra. Har inte kommit till stadiet där jag börjar rensa bort de som är dåliga funderingar. Utan nu är det mer brainstorming i mitt huvud. Alla tankar är bra för att komma fram till det som är det bästa.

Ja som ni har räknat ut så funderar jag över min nästa hund. För nu är framtiden så taskig att Astrid kommer att bli själv om ett tag. En ensam Astrid är kanske inte alls en glad Astrid. Det är nått som jag i dagsläget inte vet. Det enda jag vet är att när hon har varit själv har hon inte gillat det allt för mycket. Hon har inte velat äta och tycker att livet är lite små trist. Jag tror att hon är väldigt beroende av en vän eller kanske inte. Anka och Maya har alltid gått att ha själva. Anka blev tom lite irriterad när Maya kom hem efter valpningen. Hon gillade nog det sköna ensamlivet med alla uppmärksamhet som hon då fick ;) Ja Anka vill gärna stå i centrum själv.

Som rubriker säger så funderar jag åt alla möjliga håll. Alla varianter har sin fördel och sin nackdel. Jag har tex aldrig haft mina hundar boende hemma som valpar. Maya kom till mig när hon var 11 månader. Vi fick en jättebra kontakt, Anka kom när hon var fyra tror jag som träningsvän till Maya och sedan blev hon kvar. Även jag och Anka har en bra kontakt. Astrid flyttade hem till mig när hon var 6 månader pga att jag inte kunde ta hem henne tidigare. Men hon är husses hund ;)  Jag anser att jag har bra kontakt med alla mina hundar fast jag inte har präglats med dem sedan de var 8 veckor. Men jag vet inte heller vilken kontakt vi skulle ha haft om de hade bott hemma hos mig från 8 veckor. Antagligen mycket bättre fast vi har en underbar kontakt nu.

Så valp har fördelen att man kan präglas sig med den från början och visa saker går ju lättare att träna om man har dem från när de är små. Som inkallning med en kamel. Det är nog att föredra från när de är små. Att man får det där speciella bandet.

En lite äldre hund har också sina fördelar. Den är för det mesta uppfostrad och man vet mer vad man får. Man slipper den här jobbiga valptiden med att göra dem rumsrena. Nu bor ju vi i hus så det ska väl inte vara nått problem egentligen. Jag tycker nog ibland att en äldre hund är underskattad i mångas ögon. Nu är det ju inte alltid det finns omplaceringar i vuxen ålder så det kanske inte ens är genomförbart.

Sedan kommer det här om man ska ha en tik eller hane. Ja vad ska man ha. Astrid löper bara en gång per år så en hane kanske inte skulle vara nått problem. Om man även kan ta en tik eller en hane så ökar ju också förutsättningarna för att kunna ta den valpen som man verkligen vill ha. Ni som har hane och tikar tillsammans hur gör ni när tiken löper. Stänger ni bara in dem i olika delar av bostaden eller lämnar ni bort en av dem till någon anhörig. Är man hemma så är det ju inga problem det är ju när man ska jobba som problemet kommer upp och det ska jag ju göra i framtiden. Att kastrera Astrid är inget alternativ som hon är sjuk. Jag vill inte utsätta henne för det som en narkos alltid är en fara.

Sedan så finns även funderingarna på en annan ras ur vinthundsfamiljen eller en ras ur en annan rasgrupp som det går att jobba mera med. Men då kommer problemet in att sambon är allergisk han tål inte alla raser och pälsen på kamelerna verkar passa honom rätt bra. Så det här är en svår fråga. Så vet ni någon annan ras som räknas som allergivänlig och som gillar att jobba. Tipsa mig gärna. Kan också gärna vara en mindre ras. Egentligen skulle jag vilja ha en bruksras och testa på bruksgrenarna ordentligt. Men då kommer allergin in i bilden :) Bättre med en hund än ingen hund alls här.

Men hur skulle ni tänka i frågan. Jag tänker så här att vill jag skaffa mig en valp så måste jag göra det nu i höst/vinter som jag inte har någon praktik nästa vår. Det är bästa tiden för valpar hos mig. Ska jag ha en valp så vill jag inte lämna bort den till en hundvakt mer än nödvändigt. Då ska det här präglas ;)

19 kommentarer:

Quila o Ronja sa...

Mycket tankar hit och dit........inte kan jag komma med något bra råd heller.
Sv. Ja, väldigt rörliga är dom, båda två. Tror det är bra att hålla igång, med tanke på dåliga leder.
Forntidsbyn finns här; http://enjoysweden.se/object/borgs-ekhagar/ Väldigt spännande!
Ha en bra dag

Christina Klosterberg sa...

Jag började med puli för att min sambo är allergisk. De fäller ju inte. Men jag vet inte hur puli passar ihop med vinthundar. Puli kan ju vara riktigt burdusa och är gärna fysiska. En hund av samma ras ökar ju förutsättningarna för att de ska funka ihop. Samtidigt kanske det skulle vara kul med en arbetsglad hund då du gillar lydnad och agility - det är ju inte alla vinthundar som trivs med det. När mina tikar löper så delar jag på dem under höglöpet. Vissa hanar kan tycka att det är väldigt jobbigt med löptik i huset, de kan också börja markera inne...

Maria Westman sa...

Ta Ragnar på prov :-) Jag delar på mina hundar när de löper, och har tiken i sovrummet, från löpdag 12-13 till löpdag 20-21. Funkar utmärkt. Är ändå inte så ofta och länge man behöver göra det.

Hanna aka Lilla My sa...

Jag har ju både hanar, tikar och en "det". När tjejerna löper, så delar vi på dem här inne. Jobbigt är det bara under höglöp, då Whiskey låter ganska mycket, men i övrigt inga större bekymmer.

Ann-Margret o Vinja sa...

Ja du, det kan vara ett svårt val för vissa. För mig är det abslut inte svårt för jag vill alltid ha en valp och den ska vara 8 veckor. Vill verkligen ha den från början och forma den som jag vill.
Men där är vi ju som sagt alla olika, vilket är attans tur.

Angående ras så är ja ju schäfernörd ändå ut i fingerspetsarna och skulle inte kunna tänka mig en annan ras.

Svårt om sambon är allergisk, men tål han kameler så skulle jag nog satsa på en sån till :)

Vet inte hur det är med Vinja om hon är dräktig eller inte. Men jag tror det för att i morse var hon lite strulig med maten och det har hon inte varit förut. Kan ju vara så dygn 21 när äggen fäster.
Så jag hoppas verkligen att hon är dräktig :) Har föresten flyttat fram ultraljudet så det ska göras torsdag 3/5 istället för den 7:e.

Kram

Britt Marie o Rudi sa...

Rudi var 16 veckor när han flyttade hit. Inga som helst problem med anknytningen var det. Min förra hund var sju månader när jag fick tag på honom (långhårig collie) Han blev min skugga under 12 år och vi var såååå tighta! Så inte heller jag har haft liten valp. Jag vet inte om jag egentligen vill ha det heller, det är ganska skönt när dom har kommit en bit på väg redan. Jag har en kompis eom har en Irish softcoated wheaten terrier, hon är superallergisk, men den funkar utan problem, fast hon måste bada den ganska ofta. Perro de agua espanol funkar hos allergiska kompisar också vet jag. En sån var jag på väg att skaffa när jag snubblade över Rudi :-)
Lycka till med vad det än blir!

Siriosmilla sa...

Jag har två schappar. Schapendoes räknas som en allergivänlig hund. Jag har tyvärr inte testad själv eftersom jag tål hundar. Rasen är en trevlig, positiv och samarbetsvillig ras som gärna jobbar!

Jag har alltid tagit mina hundar som valpar men det finns både för och nackdelar med det.

Jag har haft hundar av båda kön samtidigt och det har fungerat olika bra. Min hane fixade den ena tikens löp men inte den andra. Då fick vi lämna bort honom för att han skulle orka!

Lycka till med din planering!

Sofia sa...

Jag kom att tänka på Belgisk Vallhund Laekenois. Vet inte om ni vill ha någon strävhårig hund eller om den passar era krav eller om din sambo tål den ändå...
Nåja, ett tips iallafall :)

Asta och Iris sa...

Oj svårt dilemma. Vad jag förstår är det individer mer än raser som allergiker tål. Men pudel har jg hört funkar, softis (men det är ju en terrier) men varför inte en kamel till? Dobermann? lika pälstyp som kamelen. Tänk att få äga och träna en dobbis? Wow

Ninni sa...

Du kanske skulle testa whippet? De har ju lite likadan päls som faraohundarna, och verkar ju vara mer lätta att jobba med än faraoerna, samtidigt som det ju är helt klart vinthund. (Nu har jag ju ingen direkt erfarenhet av faraoer, men ser whippar som lätta att jobba med ändå).

Annars tycker ju jag mycket om salukin som du vet, och vissa fungerar faktiskt bra med allergiker, även om inte alla gör det. Zala har fungerat med vissa allerigker, Wahidah har inte fungerat med en allergiker som bodde med två greyhounds utan problem... Svårt det där. Fördelen om du tar en omplacering är ju att du kan ha den på prov och kolla hur det går med allergin också.

Jag har själv bestämt mig för att INTE ha tik och hane samtidigt om jag inte har den ena kastrerad. Även om man har dem inspärrade i olika rum så kan vissa vara utbrytarkungar och att vara beroende av en hundvakt hela hundens liv tycker inte jag känns rätt. Men det är ju olika beroende på hur man har det med vänner i umgängeskretsen osv..

Jag gillar att bolla runt med såna här idéer, så ja, du får gärna babbla med mig om det om du vill :) Jag har ju själv haft lite såna tankar, eftersom inte heller min tant kommer finnas kvar i all evighet... :(

Vicky sa...

En lurvig Odåga ska du ju ha så klart! Och dom fäller inte (förutom när valppälsen ska bytas till vuxenpäls förstås) så det kanske funkar för allergin?

Jasmine sa...

Ella har ju levt med en annan tik sedan hon var valp, så när vi köpte henne vid 2,5 års ålder var det säkert väldigt jobbigt för henne att bli ensamhund.
Fast det tog inte alls lång tid för henne att uppskatta fördelarna med att vara ensamhund såsom full uppmärksamhet o.dyl.
Nu tror jag faktiskt att hon föredrar att vara själv, för när vi passar våra vänners hundar så är hon mest besvärad över att behöva "ha koll" på en annan hund.
Men jag tror att de flesta hundar är väldigt anpassningsbara...
Ella vande sig snabbt vid att vara ensam och om vi passar någon hund en längre period (2-3 veckor vid semester t.ex.) så har hon börjat anpassa sig till det.
Dock är hon heeeeelt slut när hunden har lämnats tillbaka! =)
Hon är inte "hund" igen förrän ca. 2 dagar efteråt...
Jag tror att mycket handlar om vad vi gör för dem och kan ge dem, samt hundens personlighet.
Har ju ingen erfarenhet av Faraohundar som ras heller...
Ella var ju 3,5 år när vi köpte henne och det hade med största sannolikhet varit annorlunda om vi fått henne som valp. Men, allt har sina för- och nackdelar.
Jag tror inget är bättre eller sämre än det andra, utan handlar nog mer om oss själva.
Du kan säkert få superkontakt med en vuxen omplacering och likaså säkert även få "helt fel" valp. Ibland "klickar" det bara och ibland gör det inte det...

Jasmine sa...

Skrivfel.. Ella var 3,5 år när vi köpte henne...

Annakarin Wahlgren sa...

Självklart WHIPPET Sofie !
Det är en fantastisk vinthund, sportig, glad, lättsam och följsam! Älskar att sova under täcket <3 Älskar min "Kaysa" och fler ska det bli ;)

Grabbarna boys sa...

Varför inte en kamel till...men om det sak vara en hane eller tik vet jag ej.
Jag vet bara att just nu är Vilgot mer än jobbig när det är löptikar i närheten.
Sen om nya vovven ska vara 8 veckor eller något äldre är väl kanske en smaksak. Det är ju både för och nackdelar.
Visst är det en jobbig tid med små valpar innan de är rumsrena mm....vi vet då Melvin huserar för fullt här hemma.
Men tiden går ju så fort så den "lilla" jobbiga tid kan man ta.
Ha det så bra.
Vov o kram!

Sofie sa...

Jo jag funderar helt klart på en kamel till. Men jag måste nu byta uppfödare och det känns lite nervöst :) Känns lite som att skaffa sig en ny ras då man inte riktigt vet vad man får men vad man har haft och vilka linjer man har haft efter om vad man uppskattar i de här linjerna. Nej det är svårt.

Yvonne L sa...

Jag är ju partisk med cocker spaniel, och den vet jag funkar för vissa allergiker. Min pappa t.ex. är allergisk mot vissa hundar, men under min uppväxt hade vi pudlar som gick bra. Sen funkar alltså som tur är Higgins med pappa då det är mina föräldrar som numera är hundvakt om dagarna då jag jobbar. Eller om det är Higgins som ser efter dem... ;-)

Cajsa och Ozzy sa...

Mycket tankar! o inte har ja nå bra tips o råd heller.. haha...=)

Cajsa och Ozzy sa...

Mycket tankar! o inte har ja nå bra tips o råd heller.. haha...=)