tisdag 8 mars 2011

På en läsares begäran :))

Igår undrade Cruella i ett inlägg om jag inte kunde skriva hur det gick till att rabies vaccinera sin hund som hon funderade på att göra det. Jag förstår om rabies jungeln verkar snårig med alla regler men jag ska försöka förklara. Kanske flera vill veta hur man gör.

Hunden ska vara minst 3 månader när den tar grundvaccinet för rabies och id-märkt. Är den under tre månader gäller inte sprutan. Det finns två rabies vaccin på marknaden med olika hållbarhet. Rabisin som håller i 1 år och 45 dagar, Nobivac som håller i 3 år. Vilket vaccin man väljer att vaccinera med så måste man omvaccinera innan vaccinet går ut. Alltså väljer du att använda rabisin så måste du omvaccinera inom 1 år och 45 dagar.

För att få ett fullgott vaccin rekomenderas två sprutor i grundvaccinationen och sedan ett blodprov för att se att hunden har det godkända antalet antikroppar mot rabies. Visar blodprovet på för lite antikroppar blir det en spruta till och ett till blodprov.

Så här har jag gjort på Astrid när jag vaccinerade mot Rabies. Första sprutan var Rabisin som en del säger att den lättare bygger antikroppar. Efter en månad efter första sprutan är det dax för spruta nr 2 och då valde vi Nobivac som man kan vänta längre innan man behöver vaccinera igen. Sedan får man vänta minst 120 dagar efter sista sprutan för att ta blodprovet för att se om hunden har tillräckligt med antikroppar. Har den det så vaccinerar jag om igen inom tre år från sista sprutan. Sedan är det var tredje år som löper.

Det man även ska tänka på är att skaffa ett pass till hunden när man tar första sprutan så att alla rabies sprutorna kan skrivas in där och sedan ska även provsvaret på blodprovet skrivas in där. I passet står skrivs det även in vilket datum så är sista datumet för att förnya vaccinet. så det står årtal, datum och månad när man vaccinerade och inom vilken tid man ska göra om det.

Att vaccinera mot rabies kostar lite och blodprovet är inte heller gratis och passen varierar i kostnad var man bor någonstans. Med ett pass kan det löna sig att ringa runt lite och kanske åka till en annan stad för att skaffa sig det. Det kan skilja mycket i pris. Jag har fått pass under 200 kr men i Stockholm kan ett pass gå på över 500 kr. Så ring runt och fråga olika veterinärer vad de tar för passet.

Jo tänk även på att om man tex vill åka till Danmark så ska man även avmaska mot dvärgbandmask.

Sedan ska man även ha lite koll på hur länge det ska gå mellan sprutorna när man ska åka till olika länder. Det kan skilja sig. Till en del länder måste man vaccinera varje år fast man har vaccinerat med Nobivac som håller i tre år. Så rabies jungeln är lite snårig.

Cruella jag hoppas att du förstod min förklaring över hur man går tillväga. Annars fråga gärna igen.

1 kommentar:

Lyckopiller sa...

Tusen tack för inlägget. Verkar lite krångligt så det är inte omöjligt att vi frågar igen ;D. men ska spara det här inlägget som en favorit tills det blir aktuellt med passet.