måndag 29 september 2014

Viktiga egenskaper när jag väljer vän

Den enda hunden jag har valt helt själv är faktiskt Astrid. De andra har lixom kommit hem till mig ändå och alla är/var lika älskade. Men jag tycker att det är väldigt viktigt att man känner någonting för hunden som ska bo med oss. Jag skulle aldrig kunna ta hem en hund bara för att den är vacker utan det måste finnas någonting mer. Jag väljer gärna med hjärtat och inte hjärnan. Jag är väldigt lyckligt lottad över att jag har fått träffa alla de hundar som har bott hemma hos oss. 

Men viktiga egenskaper som jag kollar på är att föräldrarna är trevliga individer. Jag gillar hundar som är lite lugnare och jag vill absolut inte ha en skarp hund. Så nej jag skulle inte välja valpar efter individer som är skarpa eller har för mycket go i sig. Sedan så gillar jag faraohundar som är lite mindre som det är smidigt och de blir inte så hutlöst starka när det händer saker. Skulle jag välja att köpa en ras som har rasbundna sjukdomar så skulle jag noga kolla in valpens släktträd. Nej jag har inte så mycket egenskapar som jag kollar efter mer än att de ska fastna i hjärtat. Tar jag hem en vuxen hund så är det viktigaste att den passar in i flocken. Passar inte hunden in i hundflocken så kan den inte bo här då det inte är min filosofi att ha hundarna åtskilda eller vara rädd för att de ska rycka ihop. En flock som börjar visa missnöje kommer att fortsätta med det enligt mig och blir aldrig säker igen.

Maya och Ankan kom till mig som vuxna och var helt perfekta hundar. Astrid valde jag helt själv och jag fick välja först och valde den hunden som alla minst trodde att jag skulle välja. Xena valde jag för att hon var snygg men det är också en fodertik så jag hade inte så stora valmöjligheter där. Men det var egentligen tänkt att jag skulle ha en annan tik men jag fick Xena och blev guda glad. Trodde hon skulle bli liten också men det är hon inte. Tyson valde jag inte alls utan han åkte jag bara och hämtade kan man säga. För stor, för mycket åsikter enligt mig men han passar så fint in i flocken. Ja vi tränar på kattflocken. Men hade jag fått valt så hade det inte blivit en tredje hund i flocken som jag egentligen inte har tid. Men nu har jag valt och nu kämpar vi på :)

Det är svårt att välja hund



1 kommentar:

Erika sa...

Det är supersvårt! Det är bara Selma av våra hundar som det klickade sådär totalt med från första stund och henne valde uppfödaren till mig :-) . Men det var liksom Selma och jag från dag ett och så är det fortfarande. Hon är min bästis!