torsdag 11 april 2013

Friskvård vad betyder det

Friskvård av sin hund ja vad betyder det? För mig betyder det att hunden får rätt sorts mat för den aktiviteten den utför, tillräckligt med motion och aktivering för att må bra. Men det betyder också att hunden ska värmas upp och varvas ner när man tränar. Hur många är det som tänker på det. Tankarna började mala igår när jag läste en tråd på FB om vad som var viktigt att tänka på när man ska springa med sin hund. Många svarade uppvärmning men ingen svarade nedvarvning efter joggingpasset. Något som är precis lika viktigt som uppvärmning men som jag tror att inte många hundägare sysslar med. Sedan börjar jag även fundera på hur många hundägare som sysslar med uppvärmning innan de börjar träna eller som tänker på att hunden kanske behöver ett täcke när den sitter i bilen för att hålla musklerna varma. Även hundar med päls kan behöva ett täcke när det är kallt ute. När jag hade collie så hade den täcke i bilen om vi tävlade lydnad på vintern. Många ansåg nog då för 10 år sedan att jag var konstig :)

När jag tränar själv så promenerar jag ofta till träningsplatsen och då är hunden varm när vi kommer fram och kan träna direkt och sedan så varvar vi ju ner när vi kommer hem igen. Åker jag bil till träningsplatsen så börjar jag alltid med att ta en promenad  och leka lite med hunden och avslutar även alltid med en promenad. Extra viktigt om jag ska köra tex agility som är krävande för hundens leder och kräver en varm kropp för att inte skada sig. En promenad innan gör även att hunden är rastad och på så sätt inte är nödig när den ska träna. Tänk er själva att vara kissnödiga när ni ska springa 60 meter det är ju inte kul. Kommer säkert inte att gå så bra heller och ont i magen kanske vi även får. Varför skulle det vara annorlunda för hunden. 

Har sett så många som plockar ut sin hund ur bilen och direkt in på agilitybanan utan uppvärmning och efter att de har tränat åker hunden in i bilen igen. Hur tänker man som ägare då? Träningen kan inte heller bli speciellt bra som hunden är kall och inte kan ta i på samma sätt som en varm och uppvärmd hund. Undra om hunden ens tycker att det är mysigt. Jag funderar då hur man ser på sin hund. Tror man att den inte behöver bli uppvärmd.

När jag är på utställning med mina hundar så tar jag även då en promenad innan bedömningen och har hunden ute ur buren ett tag innan och går med den för att den ska vara varm. Efter bedömningen så brukar jag även gå iväg med hunden och mysa. Mina hundar har även täcke på sommaren om det skulle vara kallt eller regna för att de inte ska bli kalla. Som jag har tävlat Lure Coursing väldigt aktivt så förstår jag vikten av att värma upp hunden, en icke bra uppvärmd hund kan lätt skada sig i de snabba vändningarna och rusningarna efter luren. När de kommer i mål flåsar hunden och öronen är knallvarma pga den stora uttömningen under loppet och är det även väldigt varmt så är det ju väldigt jobbigt för hunden. Då är det superviktigt att man går ner hunden efteråt. Jag brukar då ha som riktmärke att när hunden har slutat att flåsa och öronen har antagit en normalfärg så har den gått av sig det mesta och går ett tag till. Sedan får den lägga sig och sova i buren. 

När man tävlar lure coursing så får man heller inte träna och tävla sammanlagt mer än 3 gånger på två veckor på grund av att det sliter så mycket. Kanske något som skulle införas i flera grenar som tex agility. Jag vet att det finns ägare som tränar sin hund så hårt i agility för det är ju så kul och hunden är utsliten vid 4 års ålder. Hur tänker man även där. Det skulle jag bra gärna vilja veta.

Nej hur många tänker på uppvärmning, nedvarvning och hur mycket man tränar hunden.




4 kommentarer:

Anonym sa...

Väldigt bra och tänkvärt inlägg!

Måste bara fråga, så när du pratar nervarv handlar det altså om ett fysiskt nedvarv med en promenad efter aktiviteten? Varvar du ner på samma sätt efter en utställning eller går du på andra saker då?

Stretchar man någonskn en hund eller behövs in det? Kanske en fånig fråga men jag har aldrig haft hund (än utgår från hur man gör när man själv tränat.

Anonym sa...

Har problem med att svara från telefonen. Så om det står konstigt så är det därför. Kan ej heller skriva in namn därför jag väljer anonym som alternativ, bara så du vet :)

/Helena

Sanna - en svart ko ger också vit mjölk sa...

Åh, så längesen det var jag var här! Hittade dikten om regnbågsbron och kom och tänka på dig!
Hoppas allt är bra!
Kram Sanna

Siriosmilla sa...

Har gått på flera föreläsningar om friskvård för hund. Där har det pratats mycket om att inte släppa ut hunden på tomten. Hunden borde ha uppvärmning innan man släpper den på tomten. Det kan finnas något som den kan jaga när man öppnar dörren, men det tänker man nästan aldrig på!

Tycker att du har en sund inställning om hund och friskvård!