onsdag 17 februari 2010

Klickerträning

Igår morse satt jag och läste i freestyle boken och läste många bra saker. När jag kom hem från skolan kände jag mig trött men tog mig i kragen och knattade ner i källaren med en hund i släptåg. I källaren kan man träna i fred från de andra hundarna. Man kan stänga in sig och rummet är stort och helt perfekt för inomhus träning. Så jag provade som det stod i boken att klicka för allt som man tyckte var ett bra beteende. Stampa med en fot, ja allt som hunden gjorde. Man skulle heller inte säga nått bara klicka och ge godis. Man skulle göra så för att få en hund att vilja test nya saker för att få godiset.

Astrid trodde att vi skulle utställningsträna och tog steg framåt med bara frambenen när hon stod still. Jättebra men tanken var väl att hon skulle göra liter mer saker. Det gjorde hon inte för hon trodde som sagt att vi tränade utställning. Men det kommer väl. Sen provade vi en annan sak. I boken stod det att det var lätt att lära hundarna att göra saker med huvudet som de gärna rör det hela tiden åt olika håll. Lätt att klicka in som de gör det frivilligt. Så det testade vi och det fungerade. Astrid fattade att hon skulle kolla åt höger för att få en godis och det gick rätt fort faktiskt.

Maya var nog den hunden som fattade det här med att göra olika saker för att få godiset. Hon satt, låg, vinkade och ja hela registeret. Tacksam hund att träna verkligen. Hon fick också göra en sak med huvudet om det hon frivilligt ville göra var att typ putta på matten när hon låg ner och det klickade vi på. Fantastiskt vad fort de fattar.

Anka då. Ja hon vill ju bara ha godis. Hon kopplar inte på hjärnan alls. Hon stod också och pep bakom dörren när de andra två var inne i rummet. Så godissugen och hungrig så det är inte sant :) Men hon satt och låg och var så intresserad men det kommer nog att ta ett tag innan hon kommer på att hon måste tänka lite. Så sötingen matade vi och klickade på mest. Måste komma på nått som lugnar ner henne lite utan att man måste säga ät henne. Ska fundera på det.

Men idag blir det nya tag med klickern och idag korv i stället för torkad blodpudding. Man måste ju variera sig.

2 kommentarer:

Norbergarna sa...

Brukar åxå använda klickern. Och jag håller med att det är ett bra sätt att få dom att lära sig fort=)
Rolig att använda åxå=)

Sandra, Dyrka & Yra sa...

Klickern är perfekt för faraonerna :) Dyrka har lärt sig i stort sett allt hon kan med klickerträning. Nu är det dags för lilla Yra och även hon har fått börja med huvudövning ;-)