söndag 11 mars 2012

Pedigree Dogs Exposed del 1 och 2

 

 Det här är en film med den gamla filmen som kom för några år sedan om den engelska kennelklubben och deras hunduppfödning och vilka problem som finns inom visa raser. Nu har det även kommit en ny film som handlar om vad som har hänt under de tre år som har följt efter den första filmen. Har ni redan sett den första kan ni hoppa fram 51 minuter ungefär så kommer den nya. Passa på och se den för den försvinner tydligen fort från youtube när den har blivit upplagd. Har i alla fall gjort tidigare.

Jag själv blir mörkrädd när jag ser vilka problem en del raser står inför och att uppfödarna inte vill hjälpa till. Eller som inte vill förstå att deras ras mår dåligt. Vi ska väl främja för att rasen ska vara fin på utsidan och välmående på insidan. Så tycker i alla fall jag. Har en ras ett stort problem så vill man väl försöka åtgärda det. Varför fortsätter man att avla på föräldradjur fast de bär eller kan vara bärare på tex en sjukdom. Varför gör man så? Tror självklart inte att många gör så men jag tror faktiskt att ibland spelar den snygga föräldern en stor roll även om den bär på något genetiskt. Men då tittar man ju bara på det yttre.

Jag tycker tex att motiveringen att en frisk RR ska tas bort pga att den inte har någon ridge är avskyvärt. Precis som det har varit med våra vita boxrar. Händer säkert fortfarande men jag tycker att det är hemskt och så fel. Alla valpar som föds har rätt till ett liv.

Även om jag själv inte är någon uppfödare så väcker de här filmerna tankar i mina huvuden. Hur viktigt det är att kolla upp föräldradjuren till den kull man är intresserad av. Men det är ju ingen säkerhet ändå. Hunden kan ju bli sjuk ändå det är en risk man alltid tar när man köper ett djur. Men man kan ju försöka minimera den genom att vara påläst. Men nått som jag tycker är lite skrämmande med hundavel och säkert andra djurraser också är att man vill använda den där vinstrika hanen. Det gör att den lämnar många avkommor och gör att genpoolen blir snävare som alla blir mer besläktade. I stället för att leta upp lite nytt blod och kanske använda sig av ett omeriterat föräldradjur. Men det är väl också svårare att sälja valpar efter omeriterade föräldrar.

4 kommentarer:

Christina sa...

Du har så rätt. Har sett den första filmen och ska kolla in denna också. Just nu när CRUFTS går i England blir jag väldigt ledsen då många av de vinnande hundarna är sjuka med exteriöra överdrifter. Det är uppfödare som gör allt för att få fram en vacker hund. Av den anledningen är jag lite tveksamma till värdet av de mest pristigefyllda utställningarna som CRUFTS - om det skadar rasen mer än förbättrar den. Ska se filmen idag tack för tipset! (Har fått hem ditt halsband nu och skickar det i morgon).

Sofie sa...

Jag läste igår att engelsk bulldog och pekineserna inte fick vara med och tävla i gruppen och från togs sin BIR titel som de inte ansågs friska av en oberoende veterinär. På Cruft,s

När du sedan kollar på filmen så hör du att domaren säger om pekinesen som har vunnit Crufts nått år. Lång väg för den här hunden att gå. Det kan vara högst 40 meter. Det är ingen lång väg för en hund om det är det så är det nått som är grymt fel.

Christina sa...

Skrev ett inlägg där jag länkar hit:

http://hundbutik.blogspot.com/2012/03/pedigree-dogs-exposed.html

Verkligen sjukt i dubbel bemärkelse!

Malin/BilboBlueEyes sa...

Det bara kokar i huvudet på en när man ser den där videon...
Jag lade ut den på min blogg och länkade hit.
Hoppas det är okej.

/ Lycklig ägare till en ridgelös Ridgeback