måndag 7 januari 2008

Stormen


Nästan varjedag när jag och hundarna tar våran morgonpromis så vandrar vi runt på Säters sjukhusområde. Området är väldigt vackert med sjön Ljustern alldeles brevid och en massa träd och gamla hus.
Men på området finns också den gamla låsta paviljongen eller Stormen som den kallades för. Där låste man förr in alla psykiskt sjuka. På den gamla goda tiden då man trodde att man kunde bota människor genom att spänna fast dem i badkar och omväxlande fylla det med varm och kallt vatten.

Så det har säkert hänt mycket mysigt inne i det huset. Nu sägs det att det spökar där och huset är helt förfallet. Det har brunnit på vinden och alla fönster och dörrar är förseglade. Dörrarna är igenmurade och även dörren till rastgården är igensatt. Skogen bredvid huset växer helt vilt och man verkar inte bry sig om huset allt. Alla andra hus på området är väldigt omskötta men inte det här som ligger och ruvar i utkanten.

Man får en liten kuslig känsla när man går förbi och jag skulle aldrig gå förbi själv efter mörkrets inbrott.


1 kommentar:

Anonym sa...

Visst är det fint ute på Skönvik - tycker det är "häftigt" att gamla fasta står kvar - men synd att det håller på att förfalla helt:/ Har du varit på mentalvårdsmuséet ngn gång?

Kram "grannen" :)