Faraohunden

Faraohunden anses vara mellan 4000- 6000 tusen år gammal, med avbildningar från omkring 2000 f.kr. till texter med ännu äldre ursprung. I FCIs rasstandard uppges Faraohundens ursprung till ca 4000 år.


Varifrån rasen härstammar finns det många teorier om. Malta gjorde rasen till sin nationalras år 1978 och har gjort stort anspråk på rasen och menar att den uppstått där. Rasen kallas av malteserna för ”Kelb Tal Fenek” som betyder ”kaninhund” vilket är det huvudsakliga bytet man jagat. Malta har tillägnat både ett mynt och ett frimärke i Faraohundens ära. Faraohunden är en hetsjakthund.

De flesta tror dock att Faraons egentliga ursprung är Egypten. Där har man har hittat många avbildningar och konstverk som är nästintill identiska med dagens Faraohundar bl.a. från gravfynd. För många finns ingen tvekan om att dagens Faraohund har en koppling till guden Anubis.

Faraohunden är en medelstor hund med rödbrunfär och med vita tecken. Det är en livlig ras som är mycket tillgiven och intelligent. Det är även en ras som mognar sent. Faraohunden räknas som en frisk ras och har inget hälsoprogram att rätta sig efter i aveln av rasen. Faraohunden har en otroligt stark jaktlust även om det skiljer sig mellan olika individer. Den stora jaktlusten och deras egensinninghet kan göra det svårt att ha dem lösa. Men med tidig och noggrann träning och tålamodså är det ingen omöjlighet.

Faraohunden är en aktivras som gillar att röra på sig. Men för det så gillar den att ligga inne och slappa dagar det är dåligt väder. Den hänger annars ed på det mesta bara den rätta motivationen finns och en stor gnutta fantasi hos ägaren. Agility, lydnad, rallylydnad, utställnig, vilspår, freestyle, lure coursing är några grenar som faraohunden har tävlat i. Vill vi tävla på en högre nivå så ska man nog välja en annan ras då faraohunden inte är någon träningsmaskin. Den gillar inte att traggla moment i evigheter. Direkt det börjar bli tråkigt så hittar den på nått annat som är roligare. Är belöningen inte tillräckligt intressant så slutar den att vara motiverad.

Faraohunden älskar sin ägare högt och har ett stort behov av närhet och gillar att ligga nära och vara nära sin familj.
 
Texten är lånad från Svenska Faraohundsklubbens hemsida