söndag 18 maj 2014

Sista loppet sprunget för licensen

Igår var det dax för Xena att springa sitt tredje och sista lopp för sin lure coursing licens. Jag var allt lite nervös som jag några dagar innan hade fått reda på att reglerna hade ändrats sedan jag tävlade för många år sedan. Nu är det så att alla loppen måste vara godkända efter varandra. Skulle hon göra ett tredje lopp som inte var godkänt så blir de tidigare godkända loppen strukna. Så visst var jag nervös nu när det var dax för det tredje. Tänk om vi skulle få börja om. Hade dagen innan hade jag sett att de hade dragit en banan på 1 km och då blev jag riktigt nervös, som det är rätt långt för att springa i full fart efter en trasa. Men det skulle även bli spännande och se hur hon skulle klara av det. Jag var i alla fall glad för att hon fick springa innan provet som det redan kl 07 var 11 grader varmt. Så lång bana blir riktigt jobbig om det är väldigt varmt också. 

Stödhunden för dagen var faraohunden Putte som jag hade fått låna av Majan. De sprang iväg fint i starten och det såg lovande ut. MEN så tappade båda bort trasan efter två svängar. Den var puts väck och varken jag eller Majan såg den röra sig. Putte och Xena började springa runt på åkern och kolla efter trasan. När Xena äntligen fick syn på trasan var den på andra sidan fältet så det vara bara att sätta igång och springa efter den. Jag var helt säker på att det nu var skört som de letade rätt länge. När de började jaga trasan igen så sprang de väldigt bra och var jämna tycker jag. På upploppet låg Xena först i uppförsbacken och såg väldigt stark ut. Hon matade på och tog trasan. Hon gick lugnt av banan och var så klart trött men inte så trött som att hon tyckte att det hade varit jättejobbigt. Men jag tycker att hon hade en jämn fart under hela loppet och att hon var kraftfull när hon sprang och hon sprang fort tycker jag. Att banan sedan var 1 km lång och hon sprang fortfarande kraftfullt på slutet kändes hoppfullt inför framtiden. Jättekul att se henne tillsammans med en faraohund också som hon bara har sprungit med saluki innan. 

Efter en lång väntan så fick jag beskedet att båda var godkända. Vilken lättnad det var som jag var helt säker på att hon skulle få börja om. Men de blev godkända för att de letade av banan så bra efter trasan.   

Så nu ska vi bara hitta en passande tävling också. Även stort TACK till Majans som lånade ut Putte som stödhund. Vi är väldigt tacksamma för den hjälpen.

 Filmen är från i fredags då vi värmde upp lite med att träna på trasa hemma på gården. Xena var väldigt stolt över sin trasa som hon gick runt med efter att hon hade tagit den. La när den, tog upp den och bar runt på den. Astrid höll sig på sidan om och gick inte fram och försökte ta den av henne. Smart Astrid tror jag. Stängde sedan in Xena och Astrid fick leka lite själv med den sedan ut på gården men hon tyckte att det var lite småtöntigt. Hon ville ju se den i full action sa hon :D 

1 kommentar:

Unknown sa...

Jag har aldrig sett en LC bana eller ett lopp men det låter spännande. Grattis till ett godkänt resultat :)