torsdag 15 december 2011

Får man säga NEJ till hunden

Igår kom hundsport i brevlådan och i den var det en artikel skriven av Fredrik Steen. Han beskriver i artikeln att det nu för tiden nästan är bannlyst att säga NEJ till hunden och att det nästan är förbjudet att tillrättavisa hunden när den gör nått fel. Gör hunden fel så ska man ignorera det enligt många instruktörer och bara berätta för hunden när den gör rätt. Han tycker att om hunden gör nått som inte är ok så ska man berätta det för hunden. Men det gäller inte vid träning utan i vardagssituationer. Hunden ska där veta vad som är ok och inte ok. Han tror även att många hundar blir så kallade problemhundar för att de inte får lära sig gränser utan får bete sig nästan hur som helst som bara för att de inte ska tillrättavisas om de beter sig dumt.


Har ni inte läst artikeln så försöka att göra det. Jag tycker att den var mycket intressant. Jag har själv haft lite problem med Fredrik och speciellt när han var på tv. Men ju mer jag läser i hans blogg så tycker jag faktiskt att han säger förnuftiga saker. Man såller ju alltid bort sådant som man själv inte gillar.


Så vad tycker ni är det ok att säga NEJ till sin hund i vardagssituationer eller tillrättavisa den om den beteer sig helt galet. Jag erkänner att jag säger Nej till mina hundar och har ett rätt effektivt nej om jag får säga det själv. Sedan så säger jag även till mina hundar om de gör nått som inte är ok. Tror ibland att min mamma tycker att jag är lite sträng. Men det går inte att ha tre vilda hundar på promenad som gör som de vill. För skulle de själva välja så skulle de dra efter djur, skälla på allt som kan tänkas kul och bara springa runt. Hur rolig skulle då promenaden bli och hur kul skulle andra tycka att det var att möta oss. Hemma skulle de gärna sno mat om jag inte hade berättat att det inte är ok. Nu är inte faraohundar en speciellt hård hund så ett bestämt VAD GÖR DU räcker väldigt bra. Det finns även mycket som är ok för oss som de gör som kanske igentligen inte är ok. Som att sitta i soffan och hänga över min tallrik när jag äter. Men det tycker jag att de kan få göra. Så jättestäng är jag faktiskt inte.


När vi tränar så säger jag nästan aldrig nej om det inte är nått som de verkligen inte får göra som att jaga en annan hund eller dyligt. Vilket mycket väl kan dyka upp i hjärnan på dem. Känner jag att jag blir irriterad så slutar jag att träna. Bara för att det inte ska bli negativt.


Om ni vill läsa Fredrik Steens blogg om artikeln så hittar ni den HÄR.


10 kommentarer:

Katarina sa...

Ordet 'nej' är bland de viktigaste ord jag har lärt mina hundar. Nu låter det kanske som om jag säger nej väldigt ofta, men det gör jag inte. Bara när det behövs. Och inte i träningssammanhang.

[Anna] sa...

Jag har en stöldbenägen pojke här hemmav,vilket är VÄLDIGT svårt att få bort, ibland tar man han på bar gärning och jag tror inte att det fungerar med att ignorera sånna situationer. Är ju även en fara om han stjäl eller tuggar på någonting olämplig(han åt på golvlister, dörrkarmar, stolar, ja allt som liten) Hade man inte sagt åt han utan han hade fått fortsätta så hade jag inge ägt en pinal eller så hade han inte funnits kvar.
Jag lär alltid mina hundar NEJ så kan man bromsa dom när dom tänkt göra någonting mindre smart typ springa efter lekande barn, sno saker som barn håller i osv...men INTE vid inlärning och träning då ignorerar jag.

Ann-Margret o Vinja sa...

Självklart måste man få säga NEJ till sina hundar. Förstår inte varför det har blivit sånt ståhej om att man inte får säga nej till sin hund eller ha ett bra ledarskap.
Inte konstigt det kommer så mycke hundar med problem när dom inte vet vad som är rätt och fel. Förstår inte varför det verkar ha spårat ur sådant med hunduppfostran.

Håller med Katarina att ett av dom viktigaste orden att lära sin hund är nog NEJ.

Vid träning är det nog lite blandat vad jag säger. Beror nog lite på vad hon gör för "fel". Oftast tror jag att ja säger Fel bara och sen gör om det.
Men om hon skulle tex tjyva vid hoppet eller apporteringen, då skulle jag nog säga Nej. Lite klurigt det där, man tänker ju inte alltid själv på vad man säger ;)

Kram

Hanna aka Lilla My sa...

Självklart måste man få säga nej till sin hund och det känns konstigt att bli ifrågasatt, bara för att man talar om för sin hund när det blir fel. Gillar jämförelsen med barn och tycker det gör det lättare för folk att förstå likheten. Superbra artikel :)

Ninni sa...

Jag tycker det viktigaste att lägga märke till i det han skriver - är att det är helt okay att sätta hunden i situationer som den uppenbarligen inte klarar av.

Han verkar vara övertygad om att hundar måste hamna i situationer där man måste korrigera dem, för att man ska kunna göra framsteg. Själv anser jag att om behovet av korrigering finns, ja då har jag redan missat en hel del och gjort en del fel i min hundträning!

Jag tycker absolut att folk kan få korrigera sina hundar, OM de kan ifrågasätta varför de gör det. Att helt såga ett sätt att träna hundar, utan att faktiskt ha koll på vad sättet går ut på, det tycker jag bara är fjantigt. Det är anledningen till att jag inte gillar Steen och liknande folk.

Det är lätt att framhäva sin egna metod när man märker att den fungerar om man inte har koll på vad det finns för andra metoder...

Jag kollade lite i hans blogg också. I flera av fallen där han tycker att man ska korrigera hunden så har jag ett bevis här hemma på att det inte alltid hjälper, utan att man når framgång först när man backar några steg och bara belönar det bra beteendet. Dessutom kan ju den som vill få prova att korrigera Wahidah när hon gör något dumt... Hon verkar nämligen inte ta åt sig av obehag om man inte skulle (på riktigt) hugga benet av henne... Hur skulle man träna med en sådan hund då, om inte med enbart positiv träning?

Sara sa...

Jag använder mig också av Nej i vardagen herre gud det ordet har räddat mina hundar många gånger. Men det är svårt bara för att man använder ordet nej och faktiskt säger till sina hundar ibland verkar folk tro att det är detsamma som att vara elak.

Zallek - Kellaz sa...

Jag har lärt Zallek vad nej betyder och använder det i ett lugnt tonläge. Men jag försöker att använda det så lite som möjligt eftersom han är som han är. =) Även om de inte blir berörda (låga) just då så kan de reagera i efterhand. Jag försöker förebygga eventuella bus så gott det går och avleda istället. Men det är Zallek det. =)

Helena sa...

Tycker att Steen missar två viktiga poänger i sin artikel och det är:
NEJ är ett ord som hunden ska kunna och hundföraren ska använda det när det verkligen behövs och inte nöta ut det. Jag tror att många invänder mot ordet för att det finns risker att det överanvänds.

Idag ställs de mjuka metoderna i hundträning mot de hårda och att NEJA sin hund tillhör den hårda linjen. I den hårda linjen ingår att bestraffa, markera på allt som hunden gör fel etc. Den mjuka linjen handlar om att endast arbeta med hundens positiva beteende. Jag tror att många, speciellt de kända instruktörerna glömmer bort de grundläggande teorierna om inlärning och därför utelämnas dem, i tex en sådan här artikel av Steen. Läsarna skulle förstå honom så mycket bättre om han kunde gå tillbaka till teorin och motivera varför han skriver som han gör...

/H

Maria med pudlarna sa...

Klart man måste få säga nej! Mina hundar har lärt sig att nej betyder ' sluta med det du håller på och kom till matte så får du godis', mycket effektivt måste jag säga, de går att bryta i nästan vilken situation som helst... Fast det är klart, jag kunde använt vilket ord som helst egentligen och fått samma resultat, men nej är det som ligger mig närmast till hands!

Foxylady sa...

intressant...då jag just nu går en instruktörsutbildning hos en av dessa som använder sig av mjuka, moderna metoder... tanken är inte att man aldrig får säga nej, utan att man i/under inlärning/träning inte ska använda sig av just negativ påverkan eller korrigering för att man ska slippa en förvirrad hund. Träningen ska vara positiv och inte förknippas med "skäll och gnäll" från matte/husse.


Sen måste man ju själfallet få avbryta något hunden håller på med som inte vi tycker är ok. inte mer med det...

Det är inte "vi" (från den mjuka metodens sida) som sagt att "använd aldrig nej" utan det är andra utifrån som bara snappat upp enstaka ord här och där och sen bara antagigt att det är det vi pratar/förspårkar om. HELT FEL!

För att korrigera sin hund så att den verkligen förstår vad man är ute efter kräver också att vi själva vet vad vi gör, och varför...vad syftet är med det hela, om det verkligen kommer ha någon effekt.

Jag själv vill iaf ha en hund som är glad, positiv och VILL följa mig för att jag är rolig, och en bra ledare som som är värd att följa...inte för att den känner sig tvingad till det av olika anledningar.

Finns mkt att disskutera vad gäller ämnet...