onsdag 17 november 2010

Föreläsning med Memea Mohlin


Har varit på en så jäkla bra föreläsning idag i Falun genom Dalarnas kennelklubb. Memea Mohlin föreläste om missförstånd mellan ägare och sin hund.

Hon pratade om att man ska försöka se saker från hundens synvikel och inte våran. Som vi inte ser saker på samma sätt. Jag kan ju säga nått som är självklart för mig men hunden fattar ingenting. Hur tydlig är jag när jag berättar vad jag vill. Säger mitt tonfall på rösten samma sak som jag menar. Har man en ängslig/osäker hund är det jätteviktigt att jag som förare är tydlig och stadig som det inger trygghet för hunden.

Hon tyckte att de flesta lekte för dåliga lekar med hunden. Vi ska leka, leka, leka med hunden och hitta på massor med olika lekar som vi kan variera oss med. Bara för att inte hunden ska veta att nu ska vi leka det här. Tex om man alltid kastar boll som belöning. Stor variation ger en hund som är mer intresserad av att vara med oss. Man skulle inte leka jaktlekar med hunden och jaga den som vi alltid förlorar. Det var inte alls bra att hunden vinner i en jaktlek. Den kunde göra hunden riktigt odräglig som de då kommer på att jag kan ju springa ifrån matte och det är ju så fantastiskt kul.

Pratade om vikten att lära in ett NEJ som hunden verkligen förstod. Många hundar förstod inte vad nej var.

Hon berättade om en sak som man kunde testa hunden med. Lägg en godis på golvet mellan er och säg nej. Tar hunden den vet den inte vad nej är. Ville hunden ta godisen kunde man använda sig av en vattenspruta och spruta den på huvudet om den tog det samtidigt som man sa nej. Men direkt efter det skulle man säga typ men plutte lutten då vad hände. :) Allt för att man skulle bli kompisar igen och för att se var man stod i relationen till varandra. Man gör en affär av det så man sedan kan vara glada tillsammans.

Sen tog hon upp en viktig sak angående tävling. Hon tyckte inte att man skulle ha inställningen att man skulle åka och visa dem att vi kan också och inte sikta på att vinna. Det man skulle sikta på var att ha en harmoniskt samspel och ha roligt. Om man gjorde det så skulle det andra sedan komma.

Nej hon sa så mycket bra saker som man verkligen inte tänker på. Jag har verkligen fått några saker att fundera över. Och lite saker som jag ska testa. Sedan ska jag också läsa boken som är på bilden som jag köpte. Kan nog få en massa tips till min och Astrids relation. Ja till de andra hundarna också men framför allt till Astrid. Det ska nog bli ordning på oss också.


2 kommentarer:

Cajsa och Ozzy sa...

Åh, den där boken verkar vara nått för mej oxå!
Kul att dte var så intressant. Och SKIT att jag jobbade!!!!! =)

Lyckopiller sa...

Har kikat på den boken flera gånger. Blir nog att beställa den. :)