tisdag 11 mars 2008

Hur tävlar man i Rally

Det är ju som en lydnadstävling fast mycket mer positiv för hunden som man får berömma och peppa under tävlingen. Man får även använda handsignaler. Hunden ska gå i position på förarens högra sida men får röra sig en halvmeter runt knäet framåt eller bakåt. Hunden behöver inte titta på föraren men man ska se att de har ett roligt samarbete på planen.

Innan start så är det 15 minuters banvandring med domaren som då berättar hur man ska ta sig fram på banan som är 15*24 meter. I nybörjarklass så tävlar man med hunden kopplad och ska klara av 10- 15 övningar. Övningarna kan vara olika svängar, sitt, ligg, slalom mm. Det finns 30 skyltar som man väljer ut bland de 110-15 st så man har ingen anning om vilka som kommer.

Domaren frågar en sedan om man är klar och man säger till när man är det och får starta. Det tas alltid tid på alla ekipage ifall man kommer på samma poäng. Man börjar på 100 poäng och sedan dras det av olika poäng om man misslyckas lite med övningarna. Får man 70 poäng och mer så blir man godkänd. Det krävs 3 godkända tävlingar för att får flytta upp i fortsättningsklassen.

1poäng gäller för : Sträckt koppel, mycket sned sitt över 45 grader, hunden går i vägen för föraren, långsam eller sen reaktion, nosar eller berör en skylt,

3 poäng : upprepning av övning max 2 gånger, välter en skylt, bristande kontroll, hotfulla kommandon eller tecken, överdrivet skällande,

10 poäng : Felaktig genomförd övning, slår i hindret, större förar fel

1-10 poäng : Bristande samarbete, dåligt tempo, förarfel.

1 kommentar:

Mirrekex sa...

Hej! Ohh tackar för de fina raderna hos mig. Har fått sova lite bättre inatt. Hoppas att det fortsätter så inatt med. Ohh vad roligt det låter med rallylydnad. Känns lite mera kravlöst. vanlig tävlingslydnad är så diciplinerat så att man känner sig lite för nervig för det. Rallylydnad får man ju verkligen peppa sin hund för att lyckas. Det gillar jag.

vad superroligt att det gick så bra för maysan! Du har ena kanonpinglor till hundar. Duktiga de är.. kramis