söndag 23 april 2023

Skvallerträning

Hera är lite som Tyson i en pånyttfödelse eller så har han uppfostrat henne väl. Hon har lite saker som hon pysslar med på promenaderna som inte är för det bästa för någon som är med på promenaderna. När Hera börjar stressa på någon så för det av sig på Sivan som då börjar att bita på Hera och Xena i frustration. Varken Hera eller Xena blir ju speciellt imponerade av det. Så nu har jag bestämt mig för att arbeta mycket med det som stressar upp Hera för att få mindre oreda på promenaderna. Hera reagerar på bilar och speciellt om de låter mycket. Hon kan höra att det kommer en släpvagn innan vi ser den typ. Hon reagerar på lukt efter andra hundar som har gått innan oss och mycket på vissa hundar. 

Så nu jobbar vi med att hon inte få dra för mycket. Hon får dra till en viss gräns men inte så att hon ligger på hårt. Hera vill gärna dra hårt när hon känner för det och springa till alla möjliga lukter om hon får. Får hon dra för mycket så är det lättare att hon hamnar i stress har jag märkt. 

Men det vi arbetar på mest just nu är bilar och hon har nu börjat vända sig mot mig självständigt när hon hör en bil och varje gång hon gör det så får hon en godis och mycket beröm. Just bilar är jobbigt då hon gör utfall och vill bita i dem när de åker förbi för nära. Men det är inte alla bilar ska påpekas. Vi har även fått ett farthinder där vi ofta går med två rullar som bilarna åker över som även gör att det dunkar när bilarna åker över. Hera går så igång på det ljudet och ibland laddar hon långt i förväg innan vi kommer dit genom att stressa upp sig då hon vet att det kan låta. Så vi jobbar som sagt på bilar och på dagens promenad har hon inte jagat en enda bil fast vi har haft flera bilar som har passerat oss. Vi tränar även på att gå över vägar som folk och i lugn takt och även det börjar ta sig faktiskt. Jag ska bli mer strikt på att vara konsekvent på vad jag vill ha. 

Hon kommer nog aldrig att sluta jaga bilar men det är bra om hon inte jagar alla hon ser. Lastbilar och  släpkärror kommer nog alltid att vara svårt. 

På bilden här ska vi gå över en väg och samlar ihop oss.  
Inga kommentarer: