tisdag 17 juli 2012

Addisons, sköldsköteln och en symptomfilm

Idag har jag googlat lite på addisons sjukdom och sköldkörteln så hittade jag en intressant sida som handlar om människor och sjukdomarna. Men jag tänker så kroppen måste ju fungera lika på människor som djur. 

Tydligen så är det så att man inte ska behandlas med levaxin mot sköldsköteln om man som människa har en nedsatt funktion i binjurarna eller hypofysframloben och att det står i FASS. Om du har en låg kortisolproduktion från binjuren så måste det behandlas innan man på börjar en behandling med levaxin. Om man inte behandlar addisons sjukdomen först så finns det en risk att man börjar må sämre efter ett par veckor med medicinen levaxin. Symptomen du kan få är då trötthet, svaghet, aptitlöshet, illamående, saltbegär, yrsel och för lågt blodtryck. En läkare ska tydligen alltid ta ett blodprov för att  kontrollera kortisolnivån när en människa söker vård för trötthet. Personer som har fel på sköldsköteln är ofta trötta. Anledingen till att man ska göra det är för att man kan lida av addisons sjukdom som kan vara livshotande om den inte behandlas. När addison uppträder tillsammans med andra autoimmuna sjukdomar så kallas det APS II  (autoimmunt polygladulärt syndrom, typ II). Tecken man tittar på vid en provtagning för addisonssjukdom är högt kalium- och låg natriumnivå, samt lätt förhöjda TSH-, kreatinin- och kalciumvärden. När man har kollat upp de är värderna så gör man en ACTH stimulerning för att mäta binjure funktionen  och kortisolnivån i blodet för och efter en injicering med hormonet ACTH. Det är ett så kallat Synacthenntest.  Om inte kortisolvärdet har stigit tillräckligt eller inte alls så har man en bristande funktion på binjuren och behöver medicineras. Så om det är viktigt att behandla addisonen först på människor för att sedan behandla sköldsköteln så tycker jag att det borde vara lika viktigt på hundar. Organen måste ju fungera på samma sätt. 

Jag tycker att det var mycket intressant att läsa att det inte var bra att medicinera mot sköldsköteln först om man har addison också. Det som fick mig att börja googla tidigt i morse var att jag läste på en annan blogg att smärtlindrande tabletter inte var bra att ta ihop med medicinerna för addison. Så jag har gått här och funderat om det kanske även gällde Forthyronet som är hundarnas Levaxin. Men det gjorde det ju inte.

När Astrid var sjuk så filmade jag tillslut henne för att få veterinären att förstå att hennes ryckningar inte var normala. Hade påpekat flera gånger att ryckningarna som hon hade i kroppen inte var normala men de fäste inte så stor betydelse vid dem utan ville få det till att magen inte var i bra skick. Som de trodde att det var magen som spökade för henne som det var det vi sökte för först. Men jag blev mer och mer säker på att det inte var magen som spökade. När jag tänker efter så skakade hon när vi gjorde ultra ljud på buken men att det var så lite. Hon skakade aldrig när vi var på undersökningarna som de bara kom när hon låg ner. När jag tittar på filmen idag så blir jag ledsen som man tydligt ser att hon har en lidande blick. På filmen står även husse ute i köket och gör mat men hon orkar inte gå dit för att kolla. Nej den här blicken får mig så ledsen som hon fick stå ut med det här i nästan tre veckor innan de hittade felet. Jag är idag väldigt glad att jag spelade in filmen och spelade upp den för veterinären som blev märkbart bekymrad när hon såg den. Annars hade Astrid nog inte levt idag. Har inte velat lägga upp filmen tidigare som den har gjort mig illa till mods men  jag vill gärna visa ett tydligt symtom på addisons sjukdom på hund. Tror inte att det syns på filmen men hon låg och sträckte ut benen med jämna mellanrum. Antagligen för att ryckningarna var väldigt obehagliga.

Får ni se sådana här ryckningar på eran hund samtidigt som den är svag, stel, aptitlös och inte bryr sig om omvärlden och kanske även har konstig mage i form av diarre. Tveka inte att säga till veterinären att ni vill ha hunden testad för addisons sjukdom.

6 kommentarer:

Sandra sa...

Väldigt intressant läsning! Riktigt otäckt att se hur hon ryckte och hennes livlösa blick :( Men är hon helt behandlad nu för sin Addison så att det är ok att behandla med levaxin?

Sofie sa...

ja det ska inte vara några problem. Det var ingen veterinären tog upp utan mer min egen reflektion att det måste vara samma procedur för djur.

Ja hennes ryckningar gjorde mig väldigt bekymrad som de gjorde att hon även inte sov ordetligt.

Malin sa...

Tack för att du la upp detta! Men läskigt att se hur enormt lik hon är min Eskil. Ja, förutom att Eskil är en naken bearded collie då. För han rycker lika. Fortfarande, trots medicineringen, så kan han bli så där då han är trött, ligger och skakar och rycker - men om man ber honom resa på sig så är han pigg så medicinerna gör ju ändå att det hålls på en vettig nivå. Innan diagnos var en annan sak - då var han också håglös, orkeslös... och nu om det blivit för mycket stress. Man får hela tiden vara på sin vakt...

Lyckopiller sa...

Bra gjort av dig att inte bara köpa veterinärernas diagnos. Man känner ju sina djur bäst själv!

Ann-Margret o Vinja sa...

Bra att du hade filmat hennes ryckningar så veterinären verkligen fick se hur det var och hon kunde få rätt behandling.

Kram

Hanna aka Lilla My sa...

Lilla hjärtat <3