söndag 29 november 2020

1:a Advent utmaning.

Dags för en veckoutmaning så här i jultider och jag hoppas att många vill testa på övningen då jag tror att många hundar kommer att uppskatta den. 

1:a Advents utmaningen är att hunden ska gå en 8:a mellan två objekt. tex 2 pinner två stolar eller något annat som du har hemma och att du som förare ska dirigera hunden från sidan. Jag tycker att det är viktigt att de två objekten är tydliga för hunden så den inte kan tex springa över objeket utan att den måste runt objektet för att få en bättre förståelse för övningen. 

Det är även en bra övning då hunden får böja sig åt både höger och vänster och att tex göra 8:an mellan förarens ben är en bra uppvärmningsövning för hunden innan man börjar att träna annat. Men i den här övningen så får hunden tänka till lite mer och min Tyson tycker att den är tokrolig och skäller hela tiden. Jag och Hera kommer också att träna på detta under veckan då hon inte kan övningen. 

Så lite tips för övningen och hur jag tänker träna den i olika delar för att få helheten. 

1. Först lär jag hunden att gå runt ett föremål åt både höger och vänster och har godis i båda händerna för att kunna föra hunden framåt med tex höger hand och sedan ta emot hunden runt objektet med vänster hand. Tänk på att belöna hunden på olika ställen. 

2. När hunden kan gå runt objektet till höger och till vänster med flyt så lägger jag på ett kommando ord om jag vill ha ett sådant men visar även med kroppen och händerna vad den ska göra. Man behöver inget kommandoord om man inte vill ha det utan man kan bara visa med kroppen. Det ska vara olika ord för höger och vänster. Jag har tex Runt när hunden går runt ett objekt till höger, medsols. och Tall till vänster, motsols. Man kan ta vilket ord man vill. 

3. När hunden kan gå runt objektet med hjälp av kommandoord, eller genom att man visa med kroppen så lägger jag till objekt nr 2. och börjar då om från början med att visa hunden hur den ska ta sig runt båda objekten på rätt sätt och med flyt. 

4. sedan börjar jag skicka runt ett föremål och belönar och skickar runt det andra föremålet som en 8:a. Här kommer nu frågan som man får ta ställning till själv. Vill du säga att hunden ska gå till höger och vänster eller vill du ha ett annat ord för hela momentet. Det tål att tänkas på men vill man arbeta med hunden nära så går det även bra att visa med kroppen utan ord för hunden kommer att förstå vad du vill med ditt kroppsspråk eller att säga orden för höger och vänster

Anledningen till att jag tänker lära in ett ord till höger och till vänster direkt är för att jag då får mycket gratis på vägen. Samtidigt som jag lär hunden 8:an så kommer jag även att lära hunden att runda ett föremål till höger och till vänster. Jag kommer sedan att välja ett kommando ord för hela 8:an för jag tänker att det blir tydligare för hunden vad man vill och vill man jobba hunden på avstånd så blir det ännu tydligare för hunden med ett ord för en övning än flera olika ord för en övning. Men jag tror inte att vi kommer att komma dit under den här veckan utan det är ett mål längre fram i tiden för oss att Hera kan övningen självständigt med ett kommando ord. Min målbild för nästa lördag är att hon ska göra övningen med bra flyt och förstå övningen med mig nära. 

Hoppas att ni förstod mina förklaringar och att ni får en rolig vecka tillsammans med hunden. Visa gärna på instagram om ni har det med #kameltricks hur långt ni har kommit och vad slutresultatet blev. 

Det viktiga är inte att göra hela övningen prickfritt utan att ha roligt med sin hund och att göra något roligt tillsammans. Alla har vi olika målbilder och ingen målbild är fel. Alla gör efter sin egen förmåga

Inga kommentarer: