torsdag 13 februari 2014

Ordentliga koppelpromenader

I det här fallet menar jag inte långa promenader utan promenader då kamelerna uppför sig som stjärnor och inte som monster. Astrid är aldrig ett monster men det finns andra i familjen som tar den uppgiften på stort allvar ibland. Men nu har jag bestämt mig för att det ska bli ordning och reda på det här och sagt och gjort nu jobbar vi stenhårt på det. Nu har lyxkamelen varit vild och galen för sista gången och nu år hon snart vuxen så det börjar väl bli dax att göra henne det också. 

Så den här veckan har vi gjort många lyckade hundmöten, att kunna gå framför personer med och hund och kunna gå efter personer med hund. Inte en enda gång har hon skällt eller gjort utfall och det är nog bara för att jag nu har bestämt mig för att det får vara nog. Om vi passerar ett hundekipage på fel sida om vägen så får Xena gå på min högra sida bara för att hon inte ska känna sig maktgalen och det funkar. Går med henne i sele och halsband och om vi passerar någon hund som hon laddar på så tar jag tag i halsbandet och går förbi. Det hjälper också. 

Jag tolererar inte att hon drar iväg efter någon lukt längre och jag tolererar inte att hon stressar upp sig för någon lukt längre. Och jag godkänner inte att hon går efter mig och har handbromsen i när vi ska gå i början av promenaden. Nu får hon gott gå förre mig och det är där jag vill ha hundarna. Jag vill absolut inte ha en högaccelererande hund bakom mig när jag är ute och går för då kan det gå illa.

Xenas huvudintresse när vi är ute och går är att lukta efter saker och speciellt bajs som hon äter upp. Men det tar vi lite längre fram. Nu bra hundmöten med kontakt och på löst koppel och inte ivägdragandes efter olika lukter. 

Jag måste säga att det redan har gett resultat på några dagar. Hon är mera avslappnad nu på promenaderna när hon inte får hoppa runt som en galen kamel överallt och hon stressar mindre.

Inga kommentarer: