måndag 19 augusti 2013

Inoff i Rättvik med kritik

Igår var i på en inoff i Rättvik och provade på lyckan med Xena. Jag är verkligen jättenöjd med mina vackra kamel men verkligen inte nöjd med mitt val av domare. Trodde att domaren skulle passa oss men åkte från utställningen med en hund som tyckte att det här med utställning inte var så kul igen och det känns verkligen inte kul då jag har slitit och slitit och åkt på träningar och hade en hund på sista träningen som faktiskt viftade lite på svansen vid hanteringssituationen. Nu var det dock med människor som vi känner men ändå ett stort framsteg som vi, jag och Xena har jobbat så mycket för att det ska vara kul och så råkar hon ut för ett övergrepp i mina ögon i går på utställningen.


Vi går in i ringen och vi ställer upp oss så som vi har tränat i. Jag håller i hennes huvud under hakan och har en hand under midjan för hon känner sig trygg då. Xena står lite som en säck potatis men hon står still och finner sig i att domaren tar på henne över kroppen och kollar hennes tänder men så börjar domaren att flytta på hennes ben för att hon ska stå bättre och säger att hon ska stå själv och börjar lyfta henne under hakan för att hon ska rätta upp sig och då börjar Xena tycka att det blir läskigt och börjar att backa och domaren följer efter henne. Det hela slutat med att Xena ställer sig mellan mina ben och tycker att det är superläskigt och jag säger åt domaren att hon får sluta som det inte kommer att bli bättre. Domaren gillar inte att jag säger åt henne och säger att hon måste finna sig i att bli hanterad och jag svarar att vi tränar på det och att det har gått jättebra på träningen. När vi sedan skulle ställa upp inför domaren så börjar Xena visa upp sina negativa sidor som det var länge sedan hon gjorde och att hon inte vill stå framför domarbordet men att det går över efter lite strul och då går det fint. Domaren ger oss Hp för att hon tycker att Xena är fin och för att hon ska få mera träning. Men lägger till att hade det varit på en officiellutställning så hade hon fått KEP. 

Det där med uttalandet om KEP gör mig riktigt irriterad som domaren först kunde känna igenom henne utan problem men att hon stod som en säck potatis. Då ska inte hunden få KEP i mina ögon men jag kanske har fel men hunden kan få det om hunden backar och om hunden backar på en gång i hanteringen och det gjorde fan i mig inte Xena. Så hade domaren bara känt igenom henne som hon gjorde med de flesta hundar så hade Xena stått still men som en säck och sedan inte haft  några problem att ställa upp sig framför domaren som det hade varit en ok hantering

Vi har tränat och tränat på att folk ska kunna ta i henne och vi har totalt struntat i hur hon står för det är inte det viktigaste just nu i mina ögon utan att vi ska tycka att hanteringen är roligt. Men domaren igår hade lite som mission att gå på hundar som inte stod som en klocka eller visade upp att de var lite avvisande. En Borzoi ville inte bli hanterad och då tog domaren bara kopplet från ägaren och ställde sig framför hunden utan att fråga ägaren om det var ok. Gör man så som domare?

När vi gick in i gruppen så ville inte Xena ställa upp sig fint och öronen hängde som hon tyckte att det var läskigt men att springa det gick fin fint och det slutade med en grupp 3 placering i alla fall och det är jag jättenöjd med. En påse med kex vann hon med snuttan. 

Det bästa med dagen var att vi efter att alla bedömningar var slut sprang runt i ringen och busade och ställde upp och nu har jag några rejäla blåmärken på armen som Xena gärna biter i den och hon biter hårt :) Vi fick även hjälp av en killa som vi har ringtränat med att ställa upp framför honom i ringen och han kände igenom henne och vi sprang runt och ställde upp igen och han kände igenom henne och då gick det fin fint. Så nu hoppas jag på att det kommer att gå bättre nästa helg när vi ska på det igen. 

Men vi säger grattis till Karoline och hennes saluki Fenix som blev grupp 1. Jätteroligt som hon inte trodde att de skulle få Hp :) 

Xenas kritik för dagen blev

Tilltalande helhetsintryck. En tik med utmärkt kvalitet och detaljer. Utmärkt huvud och uttryck. Utmärkt proportion och päls. Balanserade vinklar fram och bak och fria rörelser från alla håll. En superkritik med andra ord :) :) :) och vi ger inte upp någon gång kommer vi ut officiellt ;) 


3 kommentarer:

[Anna] sa...

Jag brukar ställa mammas mittel, de två första gångerna på inoff gick det bra sen var vi ute och domaren hade nyrökt och då ville inte Teddy bli hanterad och det kändes lite som ett övergrepp när han ändå promt skulle försöka.... och veckan efter på en inoffare så var det en underbar domare som hjälpte oss och tränade och även ringsekreteraren.
Sen tränade vi massor och for på en riktig och det gick super bra tack vare att den domaren inte flög på hur som helst.
Men har blivit utskälld på en inoffare för att "hunden behövde träna mer" men var ju därför vi var där så jag är inte speciellt imponerad av inoff utställningar.

Eva sa...

MYCKET underlig domare...
Kul att du kunde träna med vän senare! Måste ju vara bra perfekt att få göra det där, i alldeles rätt miljö.
Kritiken skulle väl alla drömma om att få :)

Siriosmilla sa...

Jag trodde att inofficiella utställningar var till för "träningen", men tydligen inte. Vilken otur att ni råkade ut för en sådan domare! Hoppas att det inte sätter alltför djupa spår!