tisdag 4 januari 2011

hur skulle ni ha gjort

Har gått och funderat idag på en sak som har hänt en bekant till mig.

De har en hund som är 12 år och oförsäkrad. Hunden är lite ålders krasslig och drabbades i helgen av akut livmoderinflamation. De beslutade att operera hunden fast det inte var säkert att den skulle överleva narkosen. Själva notan blev 25.000 kr

Så hur hade ni gjort? Valt att operera den tolv åriga hunden som har lite krämpor eller hade ni avlivat i stället. En svår fråga tycker jag. Operera en mellanstor äldre hund som kanske får komplikationer pga åldern. Men det kan ju också gå bra.

Jag tror att jag kanske skulle ha valt avlivning. Ni kanske tycker att jag är hemsk men jag tänker om det blir komplikationer efter op så är inte det heller snällt. Sen har säkert hunden haft ett bra och långt liv. Nej det är en svår fråga. Hade det varit en yngre hund som 10 år som är frisk ock kry hade jag opererat direkt.

Har för övrigt alla mina hundar försäkrade.

6 kommentarer:

Nina sa...

Det är svårt faktiskt. Det beror så på hur hunden mår i övrigt. Jag vill gärna kämpa för att djuret ska kunna leva men då ska det vara ett bra liv.

Sen förstår jag inte hur man kan ha sina djur oförsäkrade.....

Lyckopiller sa...

För mig låter det helt obegripligt att inte ha försäkring, men som sagt vi är alla olika.

Anna sa...

Har varit i den situationen med en gamal 10år sjuklig hund som fått akut livmodersinflamation.
Vi tog beslutet i samråd med veterinären att hon skulle få somna.

Detta eftersom hon var så dålig däran att det var långt ifrån säkert att hon skulle klara narkosen, dessutom hade hon ju en del andra hälsoproblem så det var ju inte mycket tid kvar att rädda. Kändes fel att låta henen gå igenom en tuff operation med rehabilitering i det läget.

Josefin sa...

På tal om att ha djur oförsäkrade så när jag under min gymnasietid praktiserade under 2 års tid till och från på djursjukhuset i Jönköping så kom de in en lite Dobermann tikvalp som hade ett främmande stort föremål i tarmen, hon var oförsäkrad och ägaren vände i dörren och åkte hem och under den tiden jag var där kom de aldrig tillbaka ... Sånt får mig verkligen att må illa?!

tillbaka till ditt inlägg Sofie, så är det ett fruktansvärt svårt val och jag skulle aldrig sätta mig i situationen att ha mitt djur oförsäkrat men om man väl har satt sig i situationen så får man väll lösa den och jag hade förhoppningsvis valt operation men det hade ju handlat om hur jag upplevde hunden i övrigt och sen om det fanns pengar att tillgå ..

Annakarin Wahlgren sa...

Hade det varit min tik hade hon fått somna in. Det är en enorm påfrestning att genom gå en sådan operation för en "friskhund/unghund" så jag skulle aldrig låta min tik genomgå detta vid 12 års ålder. Men det är aldrig lätt att ta ett svårt beslut.

Anna G sa...

Ibland verkar det som om folk tycker att det enda rätta är att hålla hunden vid liv så länge som möjligt. Om man väljer att inte göra det skulle man vara hemsk och bara tänka på pengar. Det handlar inte alltid om pengar. Jag kan tycka att 12 år är en ganska hög ålder för att genomgå operation. Man måste se till hundens bästa. Visst, är den frisk som en nötkärna och veterinären säger att det inte blir några som helst problem för den att återhämta sig så är det ju en sak. Men om jag skulle riskera att min hund skulle få det jobbigt efter operationen så hade jag nog nöjt med mig de 12 härliga åren vi haft tillsammans istället för att ge den några jobbiga sista år.