söndag 28 juni 2015

Åttans frestelse ger mig......

Mer och mer har jag börjat tänka på att flytta upp Xena till fortsättningsklass för nu börjar det äntligen känns som vi jobbar tillsammans och jag inte bara för en bomb runt banan. Poletten är lixom på väg ner på riktigt och det känns inte längre osäkert med att ta bort kopplet. Det känns som att vi kan komma runt en banan utan att hon rymmer till skogs om man säger så. Risken finns när man kör faraohund. 

Men åttans frestelse ger mig rysningar över hela kroppen. Inte lite på armarna utan på hela jäkla kroppen. Jag blir knottrig bara jag tänker på den och Xena hon hoppar nog av glädje. Nu är det så att Xena hon är en matälskar eller snuskälskare av stora mått. Hon smakar på allt från bajs till människospott. Ja ni förstår det här är en stor utmaning att lösa. Jag tror inte leksaker kommer att bli ett så stort problem men visst om det ligger ett gosedjur där ja då kan vi ha problem men värst är nog det som luktar riktigt gott. 

Så nu behöver jag tips. Hur fasiken har ni gjort när ni har tränat in åttans frestelse. Säger jag nej till något som hon inte får äta, typ vi ser en hästbajs då blir hon ännu mer taggad att ta den. Så förslag på superpositiv inlärning på detta som inte innehåller att man säger nej. Klart vi måste träna förbud men på ett sätt där man inte säger nej. 

Så förslag på inlärning  och vad brukar det ligga för gott i burkarna och vad kan stå för annat i frestelsen.

1 kommentar:

Erika sa...

Kan ju inte rally, men när det gäller att avstå från frestelser utomhus så säger jag ett lugnt "nej där!" nästan i samtalston och ger godis när Selma låter bli att glufsa i sig. Funkar oftast väldigt bra på henne. Pudeln är lurigare (tror att han både kan nappa åt sig -om han gör det tillräckligt fort tror han inte att jag ser- OCH få godis, hehe).

Allmänt annars är det väl "om du avstår från det så får du något annat väldigt trevligt istället". Kanske kan man träna i lina så att hunden inte får utdelning för att nappa åt sig, alternativt träna med kamrat som bara lyfter undan frestelsen om hunden är på väg dit. Och så göra om och superbelöna om hunden avstår från att försöka.