tisdag 25 juli 2017

Nosework, vi ger det en chans

Har länge funderat på det här med nosework och jag har väl känt både att jag vill och inte vill. Är livrädd för fordonssöket då jag inte vill ha mina hundar på någons motorhuv. Jag kan mycket väl tänka mig att det kan hända och jag vill inte träna på min bil heller hahahaha.

Men idag började jag klicka in doften eukalyptus på alla kamelerna. Måste nog läsa lite i min noseworkbok också då jag inte är riktigt är säker på vad jag håller på med. Men samtidigt så kanske man är för mycket kontrollmänniska och inte vågar lita på att jag gör rätt. Känns som en bra aktivering mot det andra vi håller på med. Totalt annorlunda och det kommer att bjuda kamelerna på variation i träningen. Känner att vi måste hitta en ny gnista. 

Astrid fattade nog mer än hon ville göra sken av då hon nosa riktigt fint i burken. Sedan tappade hon stinget eller så blev hon trött i huvudet. Det här är inte riktigt övningar vi brukar förlusta oss med. 

Xena även hon luktade fint på burken och tyckte att det var spännade. Henne kan man nog få till en riktigt fin frysmarkering på. 

Tyson gav sken av att han förstod men jag är lite osäker där om han i huvudtaget tänkte till. Kan vara så att han var för hungrig då har han en tendens att inte tänka till alls utan bara köra på.

När jag sedan lade till en burk till så blev det för svårt för Tyson och han ville inte vara med längre. Han förstod helt enkelt inte riktigt vad han skulle göra. Xena visade tydligt på burken som var rätt men även ibland på fel burk. Xena ville gärna ta till tassen i lite lätt frustration för att det skulle bli rätt. Astrid blev lite som Tyson och fokuserade mest på att fundera på var godiset var och inte hur hon skulle få godiset.

Men vi ger inte upp. Nu försöker vi i morgon igen och hoppas att de sover gott på saken :) Mycket löser sig med lite sömn på kamelerna har jag märkt. Någonting som var helt nollat en dag kan vara glasklart dagen efter. 


1 kommentar:

Siriosmilla sa...

Kul att du provar på något nytt! Vi har hållt på en del och gått några kurser. Tyvärr glömmer vi bort att träna även om hundarna tycker att det är kul så för oss är det än så länge bara aktivering. Jag började med att hålla doftburken i handen och så fort de nosade blev det godis. Höll på med det ett tag innan jag satte ner doften på marken! Lycka till med träningen! Förstår din rädsla för fordonsöken med alla långa ben som dina hundar har. Jag tycker att det är läskigt med mina men på träningstävlingarna vi har varit på har det varit gräsklippare och traktorer och kundvagnar.